Duminica 22 Decembrie

Filarmonica de Stat ”Transilvania” deschide noua stagiune de concerte

 

Filarmonica de Stat ”Transilvania” revine în toamna aceasta pe scena Colegiului Academic, pentru a da tonul stagiunii de concerte 2014 - 2015.

 

Concertul de deschidere are loc vineri, 19 septembrie, începând cu ora 19, avându-i ca invitaţi pe dirijorul olandez Jan Stulen, soprana Carmen Gurban, mezzosoprana Liliana Mattei Ciucă, Marius Vlad Budoiu - unul dintre cei mai apreciaţi tenori români şi Cristian Hodrea, bariton în cadrul Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”. 

 

Alături de aceştia, Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii vor interpreta renumitul Oratoriu Elias semnat de Felix Mendelssohn Bartholdy.

 

Dirijorul Jan Stulen s-a născut în 1942, în Amsterdam, unde a studiat dirijatul, pianul şi vioara la Academia de Muzică. Până în 2008, el a condus catedra de dirijat a Conservatorului din Maastricht.

 

Soprana Carmen Gurban este deja o prezenţă consacrată pe scena românească, dar şi pe cea internaţională. Între 1990-2002, a fost solistă a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, iar din 2002 este profesor de canto la Academia de Muzică „Gh. Dima”. A fost invitată pe scenele tuturor operelor şi filarmonicilor din România, dar şi pe cele a unor instituţii de spectacol din Austria, Franţa, Italia, Olanda sau Spania. 

 

Absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, Liliana Mattei Ciucă a urmat apoi cursurile secţiei de canto de la Academia de Muzică ”Gh. Dima”, fiind îndrumată de Edith Simon şi Ana Manciulea. Imediat după absolvire, Liliana Mattei a obţinut o bursă de trei ani la Conservatorul de Muzică din Luxemburg (absolvind cu Grand Prix Supérieur), fapt care a deschis o altă perspectivă asupra carierei sale artistice. În anul 1997 este admisă la Academia de Muzică din Viena. A studiat timp de trei ani cu soprana Edita Gruberová la München, cu tenorul Ramon Vargas la Paris şi Viena, şi concomitent cu dirijorul Leo Müller de la Metropolitan Opera din New York.

 

Sub consideraţia de a fi artistul liric român cu cel mai vast repertoriu cuprinzând roluri de primă mărime de operă, repertoriu vocal-simfonic şi cameral, Marius Vlad Budoiu este unul din cei mai apreciaţi tenori români, oferind, cu fiecare apariţie, interpretări memorabile. Muzician de aleasă formaţie şi interpret sensibil, se face remarcat, în orice context, ca un artist deosebit. 

 

A absolvit Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, promoţia 1994. A studiat cântul cu tatăl său, baritonul Ion Budoiu, cu mezzosoprana Edita Simon şi cu basul Gheorghe Roşu. Palmaresul cucerit de Marius Vlad Budoiu este unul prestigios: Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Nicolae Bretan" (Cluj-Napoca, 1994), Premiul I la concursul pentru tenori Traian Grosăvescu (Lugoj, 1995), Premiul I şi Premiile Speciale ale Centrelor Culturale Francez şi German din Cluj-Napoca în cadrul Concursului „Mozart” (1995); Premiul III la Concursul de lied „Robert Schumann” (Zwickau, 1996), urmat de Premiul I la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée" (Brăila).

 

În decembrie 2012, Marius Vlad Budoiu a devenit manager al Operei Naţionale Române din Cluj. 

 

Baritonul Cristian Hodrea a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, urmând ulterior cursurile Academiei de Muzică „Gh. Dima”, secţia oboi (clasa prof. univ. dr. Aurel Marc) şi apoi secţia canto (clasa conf. univ. dr. Marius Budoiu). În prezent este solist al Operei Naţionale Române din Cluj şi membru al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

 

PREŢUL BILETELOR 

 

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: L, Mi 10 – 14, M, J 12 – 18 şi V 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

 

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

 

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Comentarii Facebook