Vineri 27 Septembrie

Fotograf de divorț, afacere la mare căutare! Rata căsătoriilor a scăzut, iar fotografii de nunți s-au văzut constrânși să se reprofileze


Rata căsătoriilor a înregistrat un declin constant, iar fotografii de nunți au fost nevoiți să își redirecționeze activitatea către un domeniu surprinzător: fotografia de divorțuri. Acest fenomen, care a început în China de ceva timp, a căpătat o amploare tot mai mare recent, potrivit CNN.

Din punct de vedere financiar, Tan Mengmeng a depins mult timp de oamenii care se căsătoresc și a surprins în imagini entuziasmul și fericirea de la începutul unei noi relații de cuplu.

În prezent, tânăra de 28 de ani, care deține un studio foto în provincia Henan, fotografiază oameni care doresc să marcheze și, în unele cazuri, să celebreze, sfârșitul căsătoriei lor.

De la 13 milioane în 2013, numărul căsătoriilor anuale a scăzut în China la sub șapte milioane în 2022, remarcă CNN, citând datele Biroului Național de Statistică din această țară.

Un ușor reviriment s-a înregistrat anul trecut, dar numărul mic de căsătorii - raportat la ansamblul populației - continuă să îngrijoreze autoritățile.

În paralel, a crescut numărul divorțurilor: în 2019, a fost înregistrat recordul anual de 4,7 milioane, adică de peste patru ori mai mare decât acum două decenii.

Guvernul a încercat să inverseze tendința printr-o lege din 2021. Aceasta le impune cuplurilor să treacă printr-o perioadă de „judecată la rece” de 30 de zile înaintea deciziei definitive de a se despărți. Legea a dus la o scădere temporară, însă ulterior numărul cuplurilor destrămate oficial a crescut din nou în 2023, cu 25% față de anul precedent.

Aceste fenomene complementare - reducerea căsătoriilor și creșterea divorțurilor - contribuie la adâncirea crizei demografice cu care se confruntă a doua mare economie a lumii.

Creșterea divorțurilor, oportunitate de neratat pentru fotografii chinezi

Tan Mengmeng spune că și-a orientat serviciile către persoanele divorțate după ce a văzut cozile lungi din fața birourilor guvernamentale care se ocupă cu oficializarea separării.

Începând de anul trecut, Tan a fotografiat aproximativ 30 de cupluri destrămate, având ocazia de a surprinde momentele de suferință, dar și de bucurie, pe măsură ce rupeau legăturile maritale.

„Este o afacere bună. La urma urmei, atât bucuria, cât și tristețea merită imortalizate", spune Tan.

Supraviețuirea afacerii sale în acest fel dezvăluie câte ceva despre schimbarea atitudinii chinezilor față de căsătorie.

În mod tradițional, societatea chineză a stigmatizat divorțul și a pus, în schimb, un accent deosebit pe unitatea și stabilitatea familiei.

În prezent însă, mulți tineri aleg să nu se mai căsătorească, iar pentru cei care se căsătoresc, totuși, și constată că mariajul nu funcționează, există mai multă înțelegere în societate.

Această schimbare socio-culturală i-a ajutat inclusiv pe fotografi precum Tan.

Munca lor ajunge, uneori, pe rețelele sociale, cum ar fi Xiaohongshu.  

Imaginile sunt diverse, de la foști parteneri de cuplu care semnează actele de divorț, până la "curajoși" care afișează la cameră certificatul ce consfințește sfârșitul mariajului.

Comentarii Facebook