Duminica 22 Decembrie

Introducere în industria jocurilor video din România


Jocul este o preocupare veche. Este prezent încă de la începuturile omenirii și a devenit mai mult decât o metodă de ocupare a timpului. De la simpla interacționare prin intermediul său, s-a ajuns la o formă mult mai complexă. Forma clasică a jocului a fost înlocuită treptat de cea digitală. Prin urmare, o nouă etapă a distracției a început. 

Dezvoltarea rapidă a mediului online a permis mutarea acțiunilor de joc într-un mediu virtual, accesibil tuturor. Acest lucru se aplică și pentru fiecare casino activ pe internet. Accesibilitatea la jocurile de noroc a crescut odată cu avântul mediului online. În plus, pot accesa un link alternativ Unibet pentru a rămâne informații cu privire la jocuri.

florian-olivo-Mf23RF8xArY-unsplash.jpg

Caracteristicile pieței jocurilor video din România

Jocurile video au apărut în jurul anilor ‘50. De la lansarea lor și până în prezent, jocurile au avut o evoluție rapidă. Mai exact, jocurile video au fost create prima dată de Jon Snell. Acestea erau într-o stare simplă, rulând doar pe dispozitive EDASC și osciloscoape. Un joc celebru în acea vreme a fost varianta jocului „X și 0” pe calculator.

Ulterior, în 1962 este lansat jocul Spacewar, care a rămas în istoria jocurilor video. Odată cu anii ‘70 apar și jocurile de tip Arcade. Odată cu lansare jocului PONG, industria a prins avânt. Ulterior, au fost lansate multiple modele de console. Însă, Nintendo este marca ce a reușit să iasă în evidență, dominând anii 1985-1989.

Un punct important a fost lansarea consolei de joc Xbox, ce a ajuns și pe teritoriul țării noastre. Jocuri precum Mario au ieșit în evidență și au rămas o amintire plăcută pentru mulți. Lansarea treptată a variantelor îmbunătățite de Playstation  a amplificat succesul înregistrat de industrie. 

În prezent, piața este în creștere, cifrele mărindu-se de la an la an. Sunt 222 de studiouri ce activează în acest domeniu la noi în țară. Implicit, sunt disponibile și multiple locuri de muncă pentru cei talentați. În ierarhia companiilor din jocurile video, lideri sunt Electronic Arts România și Ubisoft. Cifra lor de afaceri este dovada clară a performanței echipelor implicate.

javier-martinez-hUD0PUczwJQ-unsplash.jpg

Industria jocurilor video: un factor de succes pentru toată lumea

Industria jocurilor video este amplă și ofertantă pentru cei implicați. În 2022, industria a adunat 332 de milioane de euro. Valoarea evidențiază succesul acestor jocuri pe piață. Față de anul 2021 creșterea a fost de 25%, un procentaj considerabil. În fiecare an aceste cifre cresc, aducând în prim plan îmbunătățiri. 

În ceea ce ține de specialiștii din domeniu, numărul lor este considerabil. Se estimează că sunt aproximativ 6.800 de specialiști activi în industria jocurilor video din România. Încă mai sunt posturi libere, chiar și pentru începători. În plus, 26% din companii oferă și stagii de formare, ceea ce poate oferi un plus considerabil de experiență.

Procentajul locurilor de muncă destinate începătorilor dovedește nevoia continuă de specialiști. Aproximativ 60% din angajările noi de pe anul 2023 au fost adresate nivelului „Junior”. Mare parte a studiourilor sunt situate în marile orașe ale țării. Mai exact, aproximativ 47,7% din studiouri se află în București și 17,1% în Cluj-Napoca. 

Deși industria pare a fi exclusivistă, de fapt lucrurile nu stau deloc așa. Aproximativ 74% din personal este alcătuit din femei aflate pe post de conducere. În plus, acestea ocupă și posturi de game designer, scriitor și producător. Toată această diversitate dovedește faptul că este loc pentru toată lumea în jocurile video. Cu răbdare și cu abilitățile necesare se poate ridica oricine în acest domeniu vast.

Pe scurt

Industria jocurilor video este una din cele mai înfloritoare domenii de activitate. Potențialul său de extindere la nivel global este mare, iar numărul doritorilor este pe măsură. Anual sunt lansate noi jocuri ce încântă publicul, unele ajungând cunoscute chiar și peste hotare. Drept urmare, companiile românești ajung să fie cunoscute și pe piața internațională. Jocurile oferă universuri noi și dinamice utilizatorilor, acesta fiind un motiv de creștere a popularității lor.


Comentarii Facebook