Vineri 22 Noiembrie

Luna iubirii la Iulius Mall Cluj: expoziția „Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului” și ateliere de parfumuri


Iulius Mall Cluj în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei marchează luna iubirii printr-o nouă expoziție inedită - „Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului”. Astfel, în perioada 14 – 28 februarie  2023, spune și tu DA magicului sentiment și vino să descoperi informații interesante despre care erau și cum se foloseau afrodiziacele în trecut. Panourile informative le găsiți la etaj, iar intrarea este liberă. Finalul lunii este dedicat „Istoriei parfumurilor” și, pe 23 februarie, puteți participa la ateliere de realizare a parfumurilor, așa cum făceau farmaciștii în vechime.

Luna iubirii a readus seria de expoziții în Iulius Mall by Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, iar până la finalul lunii februarie poți afla povești inedite despre „Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului” și poți participa la o serie de ateliere de realizare parfumuri.

Expoziția de la etajul 1, care va avea loc în perioada 14 – 28 februarie, cuprinde o serie interesantă și impresionantă de informații și imagini despre afrodiziace și anti-afrodiziace. În trecut acestea se găseau și la farmacii și erau bazate pe ingrediente bizare, exotice, uneori de origine vegetală, alteori animală. Astfel, vei afla care este originea cuvântului „afrodiziac” și cum se pregăteau băuturile din diverse plante (cacao, cafea), ce aveau atât efect afrodiziac, cât și medical. Cum funcționa ca afrodiziac cardamonul, nucșoara, sepia sau furnicile, ce băutură era considerată „Poțiunea dragostei” și unde găseai „Iubire la sticlă”. La anti-afrodiziace vei regăsi camforul, însă te vor surprinde multe alte „ingrediente” despre care vei citi la Iulius Mall. Curatorul expoziției este Ana-Maria Gruia. Intrarea este liberă.

Pentru a completa expoziția cu afrodiziace, pe 23 februarie, în zona pasarelei din Iulius Mall vor avea loc și o serie de ateliere de realizare parfumuri, așa cum erau făcute și altădată, din uleiuri esenţiale obţinute din ingrediente precum scorţişoară, cuişoare, nucşoară, cardamon, boabe de cacao, boabe de piper lung, boabe piper mix, anason stelat, condimente de vin fiert, coajă de portocală, trandafiri uscați. În cadrul atelierului se va explica modalitatea de realizare a parfumurilor (pe bază de ulei versus alcool), iar participanții vor experimenta propriile parfumuri cu ajutorul uleiurilor esențiale și a diverselor alte ingrediente. Fiecare participant va putea pleca acasă cu propria sticluță de parfum. Atelierele se vor desfășura în prezența unui specialist de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, de la orele 16.00, 17.00 și 18.00, iar participarea este gratuită, dar pe bază de programare. Acestea se pot face la Centrul Info din incinta Iulius Mall, până pe data de 21 februarie. Locurile sunt limitate, fiecare atelier desfășurându-se cu maximum 15 participanți.

Acest demers face parte dintr-o serie de expoziții și activități pe care Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei le realizează în Iulius Mall Cluj și care au scopul de a aduce istoria și cultura transilvăneană mai aproape de public. 

Comentarii Facebook