Vineri 27 Septembrie

Mai trecem la ora de iarnă? Anunț important venit de la Parlamentul European


Odată cu începerea toamnei, tot mai mulți români se întreabă când vom trece la ora de iarnă, având în vedere că unele țări au luat în considerare să renunțe la schimbarea orei. 

Și Parlamentul European a avut în plan să renunțe la ora de iarnă, dar cu toate acestea, nu a fost luată nicio decizie finală cu privire la această chestiune și nu a fost definit un calendar pentru o astfel de decizie. 

Comisia Europeană a prezentat, la 12 septembrie 2018, proiectul de directivă privind schimbarea sezonieră a orei.

Citește și: Ora de iarnă 2024. Când dăm ora înapoi și cum se adaptează organismul la schimbarea orei

Drept urmare, Parlamentul European a decis, în martie 2019, ca ora să nu mai fie dată înainte sau înapoi în Europa, însă țări precum România păstrează obiceiul. Astfel,mai puțin de 40% din statele lumii trec la ora de vară/ iarnă, deși peste 140 de țări au implementat-o la un moment dat. Ucraina, de exemplu, va trece definitiv la ora de iarnă în 2024.

Sistemul actual, care implică variații de o oră, care prelungesc orele de lumină naturală în timpul verii, se menține în vigoare.

Anul acesta, ceasurile se dau înapoi cu o oră în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie, ultima sâmbătă din lună, când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel, românii vor putea dormi cu o oră în plus, notează bugetul.ro

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut, pentru a economisi energie în fabrici. În România, a fost introdus pentru prima dată în 1932, însă primii care au apelat la aceasta metodă au fost nemţii, în 1916.

Comentarii Facebook