Miercuri 18 Septembrie

No, apăi voi ce cuvinte din limba „ardeleneză” știți? Trupa clujeană Hara vă cere ajutorul cu cele mai tari expresii ardelenești pentru o piesă nouă!


Că tot suntem în inima Ardealului, băieții de la trupa clujeană Hara au pregătit o surpriză de zile mari! Solistul trupei Flavius Buzilă a anunțat lansarea unei noi piese, iar partea cea mai faină este că... e în „ardeleneză”! Ce-i drept, vorba ardelenilor sună altfel, iar băieții s-au gândit să ceară ajutorul fanilor pentru a aduna cele mai haioase și iubite expresii regionale.

„Oameni buni, scoatem piesă nouă! Și pentru că e în „ardeleneză”, vreau să știu care sunt cele mai cunoscute cuvinte și expresii ardelenești pe care le știți! Cu explicații, vă rog”, a scris solistul, provocând o adevărată avalanșă de comentarii. De la fraze cu doar două litere până la înjurături „blânde” de la bunici, fanii au scos artileria grea!

Cea mai lungă frază cu cuvinte de două litere? „No ni tu mă la el ce be!” – un adevărat campion al expresiilor, susținut cu mândrie de unul dintre fani.

Dar să nu uităm și de vorba bunicii când pisica făcea ravagii pe masă: „Calce-te nevoia!”. O adevărată artă a înjurăturilor care, trebuie să recunoaștem, ne face să zâmbim.

Topul celor mai tari comentarii de la fani:

„No ni mă la el!” – Traducere: „Ia te uită la el”. Că doar asta facem, nu?

„Să bați paru' la țuhoni!” – O replică de la un fermier autentic: „Să pui parul la claia de fân”.

„Mi s-o hărtănit chișchinăul” – Că doar baticul nu stă niciodată cum trebuie! Bineînțeles, după ce fierul de călcat (alias „ticlazău'”) și-a făcut de cap.

„No, ni, no!” – Comentariul perfect când nu știi ce să zici, dar vrei să pară că ai ceva de spus.

„Mâncă coja, c-ăla-i mnezu'!” – Un adevărat învățat a scris asta: „Mănâncă coaja, că aia-i partea bună!” (oricum, se știe că e cea mai sănătoasă).

Că n-o fo niciodată să nu fie cumva!

Un alt comentator a adus aminte de o vorbă de duh tipic ardelenească: „Că n-o fo' niciodată să nu șie într-un fel” – adică, oricum ai da-o, tot se rezolvă. Ce altă zicală reflectă mai bine spiritul liniștit și filozofic al ardelenilor?

Printre altele, fanii au adus și alte perle:

„Mintenaș” – adică „imediat”, în varianta ardelenească, adică „poate mâine, poate poimâine”.

„Alduiască-te Dumnezeu!” – Urările de bine venite din satul bunicii.

„O chicat o perjă-n glod” – De fiecare dată când ceva merge prost, această expresie intră în scenă: „A căzut o pară în noroi”.

Pe lângă hohotele de râs, comentariile au scos la iveală și un adevărat tezaur lingvistic.

Fanii s-au distrat de minune și au continuat să își arunce în luptă cele mai bune vorbe ardelenești.

Așa că, voi ce cuvinte sau expresii ardelenești mai știți? Haideți să vedem cât de „faini” sunteți și voi, poate vreo expresie de-a voastră ajunge în următoarea piesă a trupei Hara! Nu-i bai dacă nu știți toate vorbele, dar măcar „no, hai, să vă fie de bine”!



Comentarii Facebook