Duminica 22 Decembrie

Papanaşi cu smântână şi dulceaţă. Cum se prepară după o reţetă din Bucovina

 

Papanaşii cu smântână şi dulceaţă sunt un desert delicios. O gospodină din Bucovina a făcut publică reţeta tradiţională a papanaşilor cu brânză, smântănă şi dulceaţă.

 

Ingrediente:

 

500 grame brânză grasă de vaci 

100 grame zahăr 

2 ouă 

1 linguriţă rasă de bicarbonat 

1 lingură zeamă de lămâie 

1 plic zahăr vanilat 

1 linguriţă coajă de lămâie rasă

1 vârf de cuţit de sare 

200 gr făină (plus 1-2 linguri) 

300 grame smântână 

200 grame dulceaţă 

100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat) 

500-700 ml ulei pentru prăjit

 

Mod de preparare:

Cerneti bine faina. Amestecati branza de vaci cu zaharul, ouale, sarea, zaharul vanilat si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.

 

Adaugati cele 200 de grame de faina si coaja de lamaie. Amestecati bine. Daca este necesar, in functie de densitatea branzei, adaugati 1-2 linguri de faina suplimentar.

 

Trebuie sa obtineti un aluat moale dar care sa se desprinda de pe mana. Puneti uleiul la incins intr-o tigaie sau cratita adanca.

 

Pe o suprafata de lucru, curata si uscata, pudrati faina. Impartiti aluatul in 8 linguri de coca pentru papanasi si 8 lingurite pentru capacul rotund al acestora.

Cu mana data prin faina formati 8 discuri si tot atatea bilute din aluat. Treceti degetul aratator prin faina si infigeti-l in discul de coca. Rotiti circular degetul pentru a obtine un orificiu central in aluat.

 

In uleiul incins, la temperatura mica, rumeniti cate 2 papanasi deodata – in functie de dimensiunea vasului de prajire – si tot atatea bilute, pe ambele parti.

In mod normal, papanasii se prajesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de marimea papanasilor si de nivelul uleiului din vasul de prajire. Este foarte important ca focul sa fie mic pentru ca papanasii sa nu se prajeasca doar la suprafata si sa ramana cruzi in mijloc.

 

Scoateti papanasii, pe masura ce sunt prajiti, si puneti-i la scurs de excesul de grasime pe un prosop de hartie. Mai intai, veti scoate bilele pentru ca, fiind mai mici, se vor face primele.

 

Papanasii se servesc cu smantana si cu dulceata, dar si cu zahar pudra, conform andreilaslau.ro.

 

Comentarii Facebook