Marti 17 Septembrie

Perseidele, un spectacol astronomic unic, pot fi admirate într-un loc magic din Apuseni, situat la numai o oră și jumătate de Cluj


Perseidele, un spectacol astronomic unic și extrem de așteptat, vor putea fi admirate și fotografiate în intervalul 11-13 august. Cei care-și doresc să admire ploaia de stele, au ocazia să ia parte la un eveniment special organizat pentru această ocazie și complet gratuit. 

Mergem să admirăm și să fotografiem împreună Perseidele de la cer bun, mai departe de poluarea luminoasă a orașelor.

Curentul de meteori Perseide va avea activitatea maximă duminică 12 august dar pe timp de zi. Asta înseamnă că vom avea spectacol pe cer două nopți: duminică noaptea 11/12 și luni noaptea 12/13 august.”, au transmis inițiatorii evenimentului „La Perseide”.

În noaptea de 11 spre 12 august, organizatorii evenimentului au anunțat că vor fi la Panorama Sălciua Dumești, județul Alba, situată la aproximativ 1,5 ore de Cluj Napoca.

De ce aici? Pentru că este suficient de departe de localități încât să nu ne afecteze lumina artificială și să vedem cât mai mulți meteori.

50, 60 de meteori pe oră pot fi observați de publicul larg in aceste condiții. Altfel o să se vadă doar cei mai luminoși.

Se vine cu mașinile personale. Unii se întorc acasă, altii rămân să doarmă in cort. Fiecare cum dorește.”, au transmis organizatorii. 

În cea de-a doua noapte, organizatorii evenimentului au transmis că vor fi mai aproape de Cluj, după Sălciua spre lacul Micești.

Recomandări: 

- Să aveți lanterne cu lumină roșie. Orice lumină albă strică adaptarea ochilor la întuneric.

- Să aveți și haine mai groase, bocanci de munte, apă, alimente. Fiecare ce și cum preferă.

- Nu se oferă transport

- Nu se oferă cazare (evenimentul se desfășoară în aer liber)

- Nu este un workshop

- Nu se oferă asistență decât basic și în limita disponibilității.

În plus, cei care au anunțat evenimentul susțin că va fi prezent un telescop prin care oamenii se pot uita la planete, galaxii, nebuloase și roiuri de stele, printre perseide 

Oricine se poate uita absolut GRATIS.

Evenimentul este la liber și absolut GRATUIT. Ne strângem prieteni sau pur si simplu pasionați si curioși de cerul de noapte.”, se arată în descrierea evenimentului. 

Perseidele sunt active în fiecare an în perioada 17 iulie - 24 august, acestea fiind produse de cometa 109P/Swift-Tuttle, care are o perioadă orbitală de 133 de ani.

Comentarii Facebook