Vineri 18 Octombrie

Ploaia de stele Orionide se va vedea pe cerul României. Află de la specialiști cum poți vedea cât mai bine cel mai spectaculos fenomen astronomic FOTO


Spectacol cosmic pe cerul României! Ploaia de stele Orionide atinge apogeul duminică noaptea – află cum să o vezi!

Una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori din an, Orionidele, va atinge apogeul în noaptea de duminică spre luni, 20-21 octombrie 2024. Meteorii Orionide, renumiți pentru viteza și strălucirea lor, vor oferi un spectacol unic, dar vizibilitatea acestora depinde de condițiile meteo și lumina Lunii, aflată între fazele de Lună plină și ultimul pătrar. Deși meteorii mai slabi vor fi eclipsați, câțiva dintre ei vor putea fi totuși observați atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică, începând după miezul nopții și până la răsăritul soarelui.

Specialiștii recomandă să ne îndepărtăm de luminile orașului pentru a putea observa spectacolul ceresc. Bill Cooke, expert NASA, ne sfătuiește să ne așezăm confortabil cu o pătură și să ne uităm în sus, acoperind cât mai mult din cer. „În mai puțin de 30 de minute în întuneric, ochii tăi se vor adapta și vei începe să vezi meteoriți”, a explicat Cooke.

Orionidele provin din celebra cometă Halley, una dintre cele mai faimoase din istorie. Deși cometa Halley va reveni în sistemul solar abia în 2061, fragmentele sale sunt vizibile anual sub forma Orionidelor în octombrie și Eta Aquaridelor în mai.

Acest fenomen astral marchează sfârșitul unui an bogat în evenimente astronomice, ce a inclus eclipsa totală de Soare din aprilie, Perseidele din august și eclipsa parțială de Lună din septembrie. Finalul anului 2024 va fi la fel de spectaculos, cu ploile de meteoriți Geminide și Urside din luna decembrie.

Comentarii Facebook