Duminica 22 Decembrie

Pokerul este un sport mintal


Pokerul are o întreagă istorie în spate, la fel ca și jucătorii săi. În prezent, există sute de variante din care puteți alege. De altfel, sunt șanse mari ca, în timp ce citiți articolul, o nouă variantă să-și facă apariția. Popular și axat pe un set de reguli clare, pokerul a încetat demult să fie doar un joc. Actualmente e catalogat drept sport. Un sport cu șanse mari să fie inclus la competițiile din cadrul Jocurilor Olimpice.

Scurtă istorie a pokerului

Pokerul, așa cum îl cunoaștem astăzi, datează din secolul al XIX-lea. Povestea sa, însă, e mult mai veche. Unii istorici susțin că s-a născut în China, în secolul al X-lea. Alții, sunt de părere că strămoșul jocului, metamorfozat în poker online, este jocul persan „As-Nas”, popular în secolul al XVI-lea. De altfel, cel din urmă este și cel care a călătorit pe mai multe continente. Europenii l-au îndrăgit instantaneu. Până în secolul al XIX-lea, Franța, Germania și Spania aveau deja propriile variante de joc, denumite poque, pochen și, respectiv, primero. Totuși, abia atunci când a ajuns în Lumea Nouă, pokerul a căpătat aspectul cu care suntem familiarizați. Șlefuit în saloanele din Vestul Sălbatic, a revenit ulterior în Europa, impunându-se. Până și regina Victoria a Angliei a aflat despre el, ascultând un diplomat american. 

image3.png

De la palat la oamenii de rând, jocul s-a dovedit un succes. Cea mai cotată formă de poker a fost, vreme îndelungată, extragerea cu cinci cărți. Deloc întâmplător, dacă ne gândim că e și cea mai simplu de înțeles. Între timp, pofta jucătorilor a crescut. Iar odată cu ea, au apărut sute de variante atractive și stimulatoare, inclusiv online. Momentan, Texas Hold'em e una dintre variantele dominante. Popularitatea sa se datorează primului turneu de poker Texas Hold'em, organizat în 1969, la cazinoul The Dune. Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât a dus la dezvoltarea celui mai mare turneu de pe planetă - World Series of Poker

Cea mai bună parte din istoria pokerului? Faptul că a reușit să învingă barierele geografice. În zilele noastre, oricine, de oriunde, se poate așeza la o masă virtuală pentru a câștiga bani reali. Numărul jucătorilor de poker online ne-o dovedește. Sunt peste 100 de milioane de jucători în întreaga lume, dintre care 60 de milioane au rezidența în SUA.

De la ostracizare la faimă

image2.jpg

Pokerul s-a făcut remarcat la începutul secolului XXI, odată cu trecerea la transmisiunea online și televizarea turneelor importante din domeniu. La scurt timp a ajuns să se numere printre cele mai populare jocuri de cărți. Popularitatea este și cea care a contribuit la apariția variantelor de online poker. Totuși, propagarea masivă nu a fost neapărat benefică.

Pentru mulți, pokerul continuă să aibă o aură negativă. Unul dintre motive este modul în care a fost mediatizat. În multe producții hollywoodiene, pokerul tinde să fie asociat cu cazinourile și cu lumea interlopă. Pe de altă parte, s-a scris mult despre faptul că ar fi un simplu joc de noroc. Implicit, amatorii săi au fost discreditați, negându-li-se capacitățile strategice, sau de orice alt gen. 

Din fericire, lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Mari facultăți din Statele Unite sau India au dedicat cursuri pokerului. De exemplu, Universitatea de Tehnologie din Massachusetts, oferă cursuri de Teoria și Analiza Pokerului. Rolul lor este de a-i ajuta pe studenți să remarce legătura dintre poker, tranzacții financiare și gestionarea investițiilor. În paralel, în India, instituții de top precum IIM Kozhikode oferă lecții de poker pentru a le insufla studenților calități de lider.

Veștile bune pentru amatori sau profesioniști nu se termină aici. Există șanse mari ca imaginea pokerului și a fanilor să fie complet reabilitată în curând. Asociația Globală a Federațiilor Sportive Internaționale (GAISF) a recunoscut oficial pokerul ca sport. Noul statut îl face eligibil pentru o potențială includere în Jocurile Olimpice. „Vom face tot ce ține de competența noastră pentru a-i ajuta pe jucători să-și realizeze întregul potențial în cadrul familiei sportului global și să devină parte din programul olimpic”, a declarat în acest context Patrick Baumann, președintele GAISF. 

Legătura dintre poker și sport

Sportul e definit drept activitate care necesită efort fizic și abilități ce permit indivizilor/echipelor să concureze. Prin urmare, aidoma sportului, pokerul presupune o competiție între indivizi sau, ocazional, între echipe. De asemenea, jucătorii de poker, la fel ca și sportivii, au nevoie de diverse abilități pentru a face față competiției. Printre ele se numără managementul stresului, adaptabilitatea la schimbări, dar și capacitatea de a fi un strateg bun.

Concluzii

Pokerul a încetat să fie doar un joc de cărți, bazat pe noroc. În prezent, beneficiile sale sunt recunoscute și analizate la universități prestigioase. Mai mult, sunt șanse mari ca, în viitorul apropiat, pokerul să ajungă sport olimpic. Acest fapt confirmă, o dată în plus, că pokerul nu este doar despre hazard, ci și despre capacitățile intelectuale ale jucătorilor.  

Comentarii Facebook