Vineri 22 Noiembrie

Prețurile din Cluj l-au șocat pe Oreste. Vedeta TV a apelat la Primărie ca să nu plătească tot tariful de parcare! Cinci zile costau mai mult decât cazarea


Fostul om de televiziune, Oreste Teodorescu, a venit într-o vizită la Cluj-Napoca, cu ocazia marelui festival de film care a avut loc în Cluj, și nu a ezitat să povestească în cadrul unui podcast ce părere are despre orașul din inima Ardealului, dar și despre clujeni. Deși prețurile i s-au părut jurnalistului „neverosimil de mari”, încât a fost nevoit să mănânce de la supermarket, pe clujeni, Oreste îi vede ca pe „o specie mișto de români”.

Oreste Teodorescu precizează că a rămas uimit de oamenii din Cluj, deoarece „căldura clujenilor este remarcabilă”, însă orașul în sine este „un amestec extrem între o anumită rigoare habsburgică și o oarecare kitschoșenie orientală”. 

Căldura clujenilor este remarcabilă. Nu ai cum să nu te îndrăgostești de clujeni. Orașul în sine, amestecul acesta ușor eclectic și kitschos între patina austro-ungară, clădirile alea austere și impunătoare, cu parterul oriental așa, cu magazine ciudate, cu bannere foarte colorate… E ceva care mie personal nu îmi place. Este un amestec extrem între o anumită rigoare habsburgică și o oarecare kitschoșenie orientală. 

Partea de Cluj vechi are farmecul lui, dar este înconjurat de un oraș comunistoid, care a devenit din ce în ce mai aglomerat, care este foarte scump, neverosimil de scump. Eu am spart 800 de lei pe un Airbnb și era să plătesc pentru patru nopți și cinci zile de parcare 1410 lei, adică 16 lei pe oră ziua și 32 de lei pe oră noapte, într-un oraș superb, dar… Parcarea este publică, cu barieră, dar nu se poate atât. Nu ești la Monte Carlo. Nici la Monte Carlo nu te costă banii ăștia pe zi, o parcare. Nu am vrut să plătesc. Am zis că las mașina acolo și nu plătesc. Prefer să nu-mi mai iau mașina și să mă duc pe jos, decât să dau dublul cazării mele”, a explicat fostul om de televiziune.

„Oamenii de la Primărie au găsit ei o soluție, să plătesc mai puțin”

Drăguț. Oamenii de la primărie au găsit ei o soluție să pot să plătesc mai puțin. Am plătit mai puțin, dar tot vreo 500 de lei. Dar, în sfârșit, s-a putut găsi această soluție. Eu sunt și balcanic și latin și mie îmi place viața de noapte. Clujul se culcă foarte devreme din punct de vedere al locațiilor. În afară de festival, care avea petreceri până la 2 noaptea, niciodată mai târziu (râde), nu găsești în afară de falafelării și shaormerii arăbești, nu găsești niciun restaurant deschis după ora 22.00, nici măcar în weekend. Atunci viața de noaptea este foarte blândă la Cluj pentru că nu se întâmplă nimic. 

Prețurile sunt… Adică trebuie să fii ceva funcționar public în statul român sau ceva un pensionar special din magistratură. Dacă ești un privat liberal, care te mai hrănești din câteva drepturi de autor și ceva conținut în online, cum sunt eu de exemplu, pentru mine a fost semi interzisă bucuria de a degusta mâncărurile din anumite restaurante. Eu sunt vegetarian, soția mea mănâncă puțin. Adică, noi cu două salate, niște humus, trei cafele, și, nu știu, un humus proaspăt, e mult. O zi ne-am permis, dar apoi am mâncat de la supermarket. 

Dar una peste alta, dincolo de chestia asta, este un farmec acolo și cred că farmecul vine de la oameni. Clujenii sunt o specie mișto de români.

(n.r Moderatorul: Au o energie aparte) Nu prea au energie, asta e clar. La orice ardelean energia este destul de jos, dar au o deschidere cosmopolită. Ei au înțeles că e mult mai mișto să îmbrățișezi culturi diferite, limbi diferite, minorități, care își găsesc un loc firesc acolo. Din acest punct de vedere, poate fi considerat un oraș european, dar repet, ora exactă totuși, în România, oricât nu le-ar place celor din Transilvania, că ne consideră mitici, se dă totuși la București”, a mai spus Oreste.

Comentarii Facebook