Șaorma și Gyros – un pericol pentru sănătate sau un DELICIU inofensiv? Un nutriționist celebru dă verdictul final, în comparație cu Big Mac și KFC!


Mihaela Bilic dezvăluie adevărul despre șaorma și gyros: Cât de sănătoase sunt, de fapt? Verdictul surprinzător al medicului nutriționist


Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, a făcut o analiză surprinzătoare asupra unui preparat foarte popular: șaorma sau gyros. Acest deliciu se numără printre cele mai comandate produse de către români, iar specialista ne explică dacă este o alegere sănătoasă sau nu. Mulți nu se așteptau la concluziile pe care le-a tras medicul, însă acestea oferă o perspectivă clară asupra impactului pe care acest preparat îl are asupra organismului.

Potrivit datelor oferite de Glovo, platforma de livrări online, șaorma și gyros-ul sunt extrem de populare printre români. De fapt, în ziua de 8 martie, cu ocazia Zilei Femeii, s-a înregistrat un record național de comenzi pentru acest preparat tradițional grecesc. Bucureștenii și orădenii sunt cei mai mari consumatori de gyros, depășind chiar și alte capitale din regiune, precum Belgrad sau Sofia. Cea mai populară variantă comandată este cea cu carne de pui, urmată de cea de porc.

„Gyros sau șaorma? Potrivit datelor Glovo, platforma care oferă acces la o varietate mare de produse, românii sunt cei mai avizi consumatori de gyros, un preparat tradițional din bucătăria grecească. Depășind capitale precum Belgrad sau Sofia, bucureștenii și orădenii au comandat în ultimul an cele mai mari cantități de gyros”, a spus Mihaela Bilic.


Gyros-ul a devenit atât de popular încât chiar și Ziua Gyros-ului este sărbătorită anual pe 1 septembrie. Cele mai multe comenzi sunt plasate vinerea și în weekend, între orele 18:00 și 20:00, iar primăvara, în special în luna aprilie, este sezonul de vârf pentru comenzile de acest fel. Un utilizator din Constanța a stabilit recordul național, comandând 170 de bucăți de gyros în ultimul an, adică o medie de 14 porții pe lună. În același timp, un client din Suceava a plătit o sumă impresionantă, 2.000 de lei, pentru o singură comandă de gyros.


Dar cât de sănătoasă este șaorma? Mihaela Bilic oferă un răspuns clar: „Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți.”

Nutriționista explică faptul că, din perspectiva compoziției, atât șaorma, cât și gyros-ul pot fi considerate opțiuni mai bune decât multe dintre produsele fast-food din cultura americană. În loc să alegem un meniu bogat în calorii goale, preparatele de tip șaorma, cu carne rotisată și legume, sunt o alegere mai echilibrată – însă cu anumite rezerve. Bilic recomandă evitarea sosurilor grele și a cartofilor prăjiți pentru cei care sunt atenți la siluetă.

„Ce concluzii să tragem din această analiză? Că iubim mâncarea savuroasă, mai ales când e făcută de alții și ușor de consumat. Ce să fie mai bun decât un sandviș generos cu carne rotisată și bine condimentată, legume, sosuri și cartofi prăjiți! Sosul grecesc de iaurt tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene (oregano și cimbru) par a fi  mai apreciate de români, față de varianta cu vită/miel și condimentele orientale din șaorma. Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei  gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți. Drept să spun eu mă bucur de rezultatele acestei analize, mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american, indiferent cât de BIG este promovat”, a adăugat medicul.

Concluzia? Românii iubesc șaorma și gyros-ul, iar aceste preparate, consumate cu moderație, pot face parte dintr-o dietă echilibrată, dar excesul de sosuri și cartofi prăjiți trebuie evitat. Verdictul Mihaelei Bilic este clar: mai bine alegem acest tip de fast-food decât alternativele americane pline de calorii.

Comentarii Facebook