Duminica 22 Decembrie

Sebastian Stan: „Până la 16 ani mi-a fost rușine și frică să recunosc că sunt român”


Cel mai cunoscut nume românesc de la Hollywood este, fără doar și poate, Sebastian Stan. Carismaticul actor a jucat în filme cu mare succes, precum seria „Avengers”, iar acum, cariera lui este în ascensiune. Mare amator de pelicule românești și susținător al filmului „Colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, Stan a avut oportunitatea să stea de vorbă cu regizorul care a pus România pe lista Oscar.

La invitația publicației Indiewire, Sebastian Stan și Alexander Nanau au purtat o discuție despre copilăria lor în România, plecarea din țară, sentimentele care îi leagă de pământul natal și „Colectiv”, documentarul care i-a zguduit din temelii pe toți cei care l-au văzut.

Sebastian Stan a folosit greutatea emoțională a filmului pentru a explica propria relație complicată cu România. Pe când avea 8 ani, acesta s-a mutat în Viena cu mama sa, pentru ca mai apoi să ajungă în SUA. 

Pentru câțiva ani, până am ajuns la 16-17 ani, mi-a fost rușine și frică să recunosc că sunt din România. Acum sunt un român mândru”.

În legătură cu filmul „Colectiv”, nominalizat la două premii Oscar la ediția 2021, Sebastian a spus: 

Pornește de la un eveniment tragic și apoi explodează într-o bombă nucleară de informații. Pe lângă șocul inițial, am simțit o imensă recunoștință”.

Alexander Nanau: „Rolul meu a fost să traduc totul cinematografic"

Și Alexander Nanau a plecat din România la vârsta de 10 ani. „Pentru mine, călătoria asta înapoi a fost foarte importantă pentru a mă înțelege pe mine, nu pe altul. Ești suma propriilor experiențe”, a explicat regizorul.

Când s-a întâmplat asta (tragedia de la clubul Colectiv - n.r.), am simțit că este un punct de cotitură în societate. Am văzut șansa de a înțelege cum funcționează puterea. Deodată ce au început să se miște lucrurile, rolul meu a fost să traduc totul cinematografic. Pentru mine, mai mult decât a descoperi corupția a fost despre personajele din viața reală”, a adăugat Nanau.

„Colectiv”, primul film românesc nominalizat la Oscar

Lungmetrajul „Colectiv” marchează o premieră pentru cinematografia din România. Este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. Și nu la o categorie, ci la două: „Cel mai bun film străin” și „Cel mai bun documentar”.

În 2020, filmul „Colectiv” a câştigat Premiul academiei Europene de film pentru cel mai bun documentar. Pelicula a mai luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj străin de la Societatea Naţională a Criticilor de Film din Statele Unite.

„Colectiv” este povestea tragediei din clubul cu acelaşi nume, în urma căreia au murit 64 de oameni.


Comentarii Facebook