Duminica 22 Decembrie

Și bărbații primesc mărțișor! Care sunt zonele din țară unde fetele dăruiesc mărțișoare băieților


Toata lumea știe că astăzi, 1 Martie, băieții oferă mărțișoare fetelor. Chiar din copilărie suntem învățați că băieții trebuie să pregătească  unul pentru fiecare fată din clasă. Vă mai amintiți oare cum era în școala primară? Cum făceam coadă, băieței și fetițe, la catedra învățătoarei pentru a-i înmâna acest vestitor al primăverii? Apoi fetele stăteau toate înghesuite la o bancă pentru a-și arăta mărțișoarele primite de la colegii din clasă. Iar băieții? Stăteau și se uitau în gol, știind că urmează 8 martie, încă o zi în care vor dărui dar nu vor primi decât zâmbete. 

Ei bine sunt zone în România unde și băieții primesc mărțișoare. Spre exemplu în zona Făgărașului fetele sunt cele care dau mărțișoare băieților însă numai în anii bisecți, cum ar fi 2020. În rest ele doar primesc. Iar în zona Bucovinei și Moldovei (Botoșani, Vaslui, Iași) fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților an de an, nu numai în anii bisecți.

Mărțișorul în Bucovina 

În Bucovina există obiceiul ca, de 1 Martie, fetele să lege la încheietura mâinii băieţilor, său să le prindă în piept un şnur alb cu roşu. În special băieții tineri ce nu erau căsătoriţi primeau acest mărţişor pentru a-i proteja şi a le aduce noroc în dragoste. Odată cu ziua de 1 Martie, venea şi primăvara, astfel că tinerii trebuiau să plece la muncă, la vânat, prin pădure, reluându-şi activităţile, astfel că tradiţia de a oferi aceste simboluri s-a menţinut până în zilele noastre şi femeile le oferă bărbaţilor din viaţa lor mărţişoare pentru a-i ocroti de necazuri şi pentru a avea noroc în toate. Ei bine, băieții din acea zonă împărtășesc și în ziua de astăzi bucuria de a se îmbrăca frumos de 1 Martie, ca atunci când ajung la școală, facultate sau birou să își umple pieptul cu mărțișoare primite de la colegele/fetele drage din grup. 

Acest obicei de a oferi mărțișor băieților s-a extins și în localitățile de la granița cu Bucovina. De exemplu, în zonele rurale din județul Bistrița-Năsăud, care se află la graniță cu județut Suceava, fetele au preluat obiceiul și în fiecare 1 Martie dăruiesc câte un mărțișor colegilor de clasă, prietenilor, iubiților sau soților lor.  

Mărțișorul în Moldova

În mai multe zone ale Moldovei (zone rurale din județul Iași ce se află la graniță cu Bucovina, dar și mai multe localități din Galați, Botoșani și Vaslui) mărțișorul, simbolul primăverii, este înmânat băieților, exact ca în Bucovina. Singura diferență este că, toți băieții care au primit mărțișor de 1 Martie, trebuie să „înapoieze gestul” pe data de 8 Martie. De exemplu, dacă ești simpaticul și carismaticul clasei și primești câte un mărțișor de la fiecare fată din clasă, ei bine 8 Martie va fi o zi costisitoare pentru tine. De ce? Pentru că trebuie să dăruiești câte ceva fiecărei fete care ți-a oferit  cu o săptămână în urmă „șnurul primăverii”. 

La noi, în Moldova, băieții primesc mărțișoare de 1 martie și de 8 martie primesc fetele cadouri. Ar fi un  exemplu foarte bun pentru toată țara, pentru că, de obicei, bărbații nu-și dau interesul prea mult: dau doi lei pe un carcalac de plastic, îl bagă într-un plic și-și văd de treabă. Dar, dacă ar primi și ei, și-ar da și ei interesul mai mult”, a spus anul trecut actorul Andrei Ciobanu.  Bineînțeles, cu toții sunt de acord că 8 Martie este rezervat doamnelor și domnișoarelor și atunci ele sunt în centrul atenției.

1 Martie, Mărțișorul copilăriei

Îmi aduc și acum aminte când îmi pregăteam zecile de mărțișoare cu o seară înainte de începutul lunii martie. Le înșiram pe masa din bucătărie și le sortam de la cel „mai frumos” până la cel care mi se părea cel mai puțin arătos. Stăteam minute la rând să decid cui îi voi da „mărțișoarele frumoase”, iar apoi puneam sub ele un cartonaș colorat cu numele băieților mai dragi mie ca să nu le încurc atunci când va trebui să le împart. 

Dimineața de 1 Martie începea cu un tărăboi de nedescris, băncile din clasă erau pline de pungi cu mărțișoare, fetele, frumos îmbrăcate, așteptau să ajungă băieții ca să înceapă să împartă „pachețelele” pregătite cu „osteneală” cu o seară înainte. Fiecare băiat primea câte un mărțișor, cei mai mândrii își purtau toate mărțișoarele prinse la piept, săracele bluze rămâneau cu „sechele” din cauza greuțății mărțișoarelor. Cei mai sfioși își puneau unul singur la piept, ori cel mai frumos, ori cel primit de la fata pe care o îndrăgeau. La finalul orelor, băieții își numărau mărțișoarele primite, iar fetele făceu „premoniții” pentru data de 8 Martie. Oare ce-or aduce băieții, câte o floare, ba o ciocolată, sau un balsam de buze, ba poate câte o brățară frumoasă cu mărgele, sau poate o pereche de cercei cu perluțe?

Cert e că bucuria mărțișorului dura câte o săptămână întreagă, iar faptul că fiecare primea și dăruia câte ceva ne făcea să fim și mai uniți și să ne bucurăm și mai tare de ceea ce aveam. 

Tradiţia Mărţişorului, care este una veche de aproximativ 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credinţele şi practicile agrare ale dacilor, care confecţionau, peste iarnă, şiraguri de pietricele albe şi roşii, purtate la gât începând cu 1 martie.

Aceste mărţişoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin (roşu = foc, sânge, soare) şi principiul masculin (alb = limpezimea apei, înţelepciune). De foarte multe ori, mărțișorul este însoțit și de un buchețel de ghiocei sau de zambile, flori ce sunt simbolul primăverii.


Comentarii Facebook