Vineri 22 Noiembrie

Teatrul underground din Cluj este foarte ACTIV. Povestea câtorva actori conduși numai de pasiunea lor - FOTO

 

Teatrul trăiește nu numai în sala Naționalului clujean, existând câteva trupe de teatru mai puțin cunoscute, dar care luptă pentru proiectele în care cred.

 

Acting Monkeys și Trupa Punct sunt două trupe de teatru amator, care activează pe cont propriu, toți membrii având job -uri în cu totul alte domenii, dar sunt uniți de aceeași pasiune. 

 

Coordonatorul Acting Monkeys este Ștefan Gheorghică, născut în Vatra Dornei, absolvent al facultații de Electronica, Telecomunicații si Tehnologia Informației, specializarea electronica aplicată, având in prezent poziția de programator embedded, iar în timpul liber actor amator.

 

 

 

Trupa de teatru Punct este ”păstorită” de Adrian Balint, născut in Cluj-Napoca, absolvent al Facultații de Construcții, având în prezent poziția de web designer.

 

 

Trupa Acting Monkeys și-a început activitatea in luna martie a acestui an, provenind din Trupa Punct, trupa începută acum 10 ani de un grup de prieteni îndrăgostiți de teatru. Separarea trupelor nu a fost pe un fond tensionat, ci a venit în urma unei diferențe de viziune dintre cei doi coordonatori. Cele două trupe continuă să colaboreze. Chiar în aceste zile actorii apar în spectacolul ”Scenete ale marilor actori români”.

 

Am fondat trupa pentru ca viziunea mea in ceea ce privește teatrul presupune multa disciplină iar o relație doar de prietenie, deși frumoasă, poate dăuna calitații. Ideal ar fi o relație de prietenie bazată pe discliplină în teatru”, a povestit Ștefan Gheorghică.

 

Să fiu sincer, la vârsta la care am fondat trupa am considerat un avantaj actoria pentru a impresiona sexul frumos. Ulterior mi-am dat seama că am talent. La teatru, nu la sexul frumos. Așa că am contiuat proiectul din pasiune pentru... actorie”, a adăugat și Adrian Balint.

 

Ambii actori îl au ca mentor și profesor cunoscutul actor clujean, Sorin Misirianțu, implicat în multe proiecte independente. 

 

Student al școlii de teatru Sorin Misirianțu, emoțiile mi le stăpânesc prin exerciții de ieșire din zona de confort, exerciții propuse la cursul de actorie și improvizație condus de Sorin Misirianțu. Emoții exista înaintea fiecărui spectacol, dar acesta este motivul pentru care fac acest lucru, pentru a simți”, a spus Ștefan Gheorghică.

 

Adrian a recunoscut și el că ”timp de 10 ani am învățat ce înseamnă teatrul de la același Sorin Misirianțu care între timp mi-a devenit pe lânga mentor și prieten. De la el am invațat cum sa îmi folosesc emoțiile pentru a transmite cât mai bine ceea ce fac pe scenă”. 

 

Cele două trupe de teatru joacă acum în spectacolul ce readuce în scenă o serie de gag -uri faimoase, ale marilor actori români: Dem Rădulescu, Toma Caragiu sau Jean Constantin. Piesa de teatru este o colaborare între trupele celor doi actori amatori. Trupa Punct este cea care a pornit proiectul pentru a readuce in fața generației de astazi umorul de altădată, iar trupa Acting Monkeys continuă acest proiect, propunându-și să perfecționeze spectacolul.

 

În repertoriul trupei Acting Monkeys se mai afla și piesa Toxic Love, care se va juca pe data de 23 iunie in Diesel. De asemenea, si trupa Punct pregătește o premieră pentru luna octombrie. Piesa Hoțul de Radu Țuculescu. Ambele piese sunt realizate în colaborare de cele două trupe.

 

Ultima venită în trupa Acting Monkeys este actrița Sandu Cătălina. Ea a mai avut un rol în filmul ”Pălăria fatală”, regizat de Adrian Munteanu. ”Atât rolul pe care l-am avut în filmul "Pălăria Fatală”, cât și proiectul în sine, au constituit una dintre experiențele cele mai constructive de până acum. Acest film fiind în momentul de față cartea mea de vizită.

 

Mi-a dat curajul de a mă exprima, de a fi eu însumi și foarte important, mi-a dat posibilitatea să greșesc. Trăirea experiențelor emoționale bune și rele, au dus la dezvoltarea abilităților mele și la maturizare, depășind condiția de clonă, de imitație ieftină, facându-mă să cunosc mai mult decât o felie din ceea ce sunt sau pot cu adevărat”, a spus Cătălina.

 

 

Ea a adăugat că experiența de teatru este total diferită. ”Prima apariție pe scenă a fost la un Workshop cu public, la Teatrul Odeon din București, în timpul cursurilor de actorie pe care le făceam cu regizorul Florin Șerban, cel care a câștigat Ursul de Aur cu filmul "Eu când vreau să fluier, fluier". După părerea mea, e mult mai greu să joci într-o scenetă decât într-un film. În film ai posibilitatea să tragi câte duble ai nevoie până iese, sau atunci când faci montajul selectezi secundele cele mai bune, pe când în teatru n-ai voie să greșești, să uiți replici sau să joci prost, singurul plan B dacă uiți replicile, este improvizația. 

 

În concluzie: trupa "Acting Monkeys" mă ține în afara zonei de confort, adică sunt vie, deoarece tot timpul învățam scenete noi, schimbam locul, publicul, iar intuiția stă trează și ne ghidează cu fiecare zi spre perfecțiune”, a mai spus Cătălina.

Comentarii Facebook