Duminica 22 Decembrie

TIFF 2012: Cine este Mari Torocsik, actrita maghiara care va primi premiul pentru intreaga cariera


Mari Torocsik va primi premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2012, in cadrul Galei de inchidere a festivalului, pe 9 iunie, la Teatrul National din Cluj. 

In onoarea ei, la TIFF va fi proiectat memorabilul Szerelem/ Love (r. Karoly Makk), filmul care i-a adus o mentiune speciala pentru interpretare la Cannes, in 1971. Este povestea subtila si emotionanta a unei mame batrane care isi asteapta fiul acasa, din America, nestiind ca a fost inchis de autoritatile staliniste. in fiecare seara, nora ei (Torocsik) ii citeste scrisori imaginare de la el.

Versatilitatea ei ca actrita si portretele subtile pe care le-a construit din anii 50 incoace i-au adus lui Mari Torocsik (76 de ani) numeroase premii de-a lungul timpului si recunoasterea publicului. A jucat in peste 120 de filme, debutand inca din facultate cu un rol care a plasat-o rapid printre cele mai interesante figuri noi din cinematografia maghiara: Korhinta/ Merry-Go-Round (r. Zoltan Fabri, 1955). in paralel, Mari Torocsik a jucat pe scena Teatrului National Maghiar, devenind in scurt timp una dintre cele mai populare actrite din Ungaria.

Marii regizori maghiari i-au rezervat roluri pe care Mari Torocsik le-a transformat in performante remarcabile in: Holdudvar/ Binding Ties (r. Marta Meszaros, 1968), Elektra/ Elektreia (r. Miklos Jancso, 1974), Macskajatek/ Cat's Play (r. Karoly Makk, 1972), Szamarkohoges/ Whooping Cough (r. Peter Gardos, 1986) sau Szerencses Daniel/ Daniel Takes a Train (r. Pal Sandor, 1983). in 1990, Costa-Gavras a distribuit-o in Music Box.

Memorabile sunt si personajele intruchipate in filmele partenerului ei de viata, regizorul Gyula Maar – pentru unul dintre ele, Deryne hol van?/ Mrs. Dery, Where Are You? a fost recompensata cu Premiul pentru interpretare feminina la Cannes 1976. Experientele ei canneze au fost detaliate in documentarul Torocsik Mari Cannes-ban (1997), semnat de Gyula Maar.

Filmul maghiar va avea propria zi de sarbatoare la TIFF. La Ziua maghiara, spectatorii din Cluj vor avea ocazia sa vada filmul Numai vantul/ Just the Wind/ Csak a szel, de Benedek Fliegauf, drama unei familii de romi care traieste cu teama ca va fi ucisa, ca celelalte cinci din vecinatate. Pelicula a fost distinsa cu Marele premiu al juriului si Premiul Amnesty International la Festivalul de la Berlin 2012. Retrace/ Visszateres, in regia lui Judith Elek, e o poveste care are loc in Romania lui Ceausescu. Protagonista este o femeie care a supravietuit Holocaustului si care se intoarce in locurile natale din Transilvania, zeci de ani mai tarziu, descoperind o alta lume.

Al treilea titlu din selectia Zilei Maghiare la TIFF este Magyarorszag 2011/ Ungaria 2011, o colectie de scurtmetraje produsa de renumitul cineast Bela Tarr, in care au fost cooptati 11 dintre cei mai apreciati regizori din Ungaria. Filmul a fost proiectat anul acesta la Berlinala.

 

TIFF 2012: Filmul "Iron Sky" si un concert Laibach, in 6 iunie, in Piata Unirii

Comentarii Facebook