Vineri 22 Noiembrie

TIFF CLUJ: Ce nu trebuie sa ratati in ziua 5 la Festival


Filme-eveniment, dezbateri, un concert de jazz si o intâlnire cu Kjartan Sveinsson, membru al trupei Sigur Rós si al juriului Competitiei, sunt câteva dintre must-see-urile celei de-a cincea zile la TIFF.

Kjartan Sveinsson cânta la pian, chitara, flaut, fluier, oboi, banjo si alte instrumente improvizate care contribuie la sound-ul distinct al Sigur Rós, si a compus coloana sonora a mai multor filme, printre care si Volcano, de Rúnar Rúnarsson, premiat pentru regie la TIFF 2011. Artistul face parte din juriul Competitiei si va discuta cu publicul marti, de la 17.00, la TIFF Lounge. Discutia va fi moderata de Mihnea Maruta. Sveinsson se va intâlni cu spectatorii si dupa proiectia speciala Inni (r. Vincent Morisset), de la 23.30, la Cinema Florin Piersic. Prezentat la Venetia, anul trecut Inni este al doilea film al lui Morisset cu Sigur Rós dupa documentarul de turneu Heima.

Un alt invitat special TIFF, regizorul Timo Vuorensola, va vorbi despre noile metode de finantare si potentialul internetului de la ora 15.00, la Napoca 15, in cadrul Transilvania Talent Lab. Vuorensola a regizat spectaculosul Cerul de fier/ Iron Sky, ce va fi proiectat pe 6 iunie in Ursus Open Air (Piata Unirii). Masterclass-ul este deschis publicului.

Tot marti, de la 20.15, de Ziua Mondiala a Mediului, la Cafeneaua Klausenburg/ TIFF Café Point va avea loc o dezbatere pe tema ecologiei, prilejuita de proiectia filmului GasLand (r. Josh Fox), in sectiunea EcoTIFF, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00. Documentarul lui Josh Fox urmareste firmele pornite sa extraga gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane, folosind sute de substante chimice care polueaza apa. Moderator va fi publicistul si activistul Mihai Gotiu. Dezbaterea este prezentata de Compania de Apa Somes.

De la 20.30, la Casa TIFF, clujenii sunt invitati la o discutie cu singurul jurnalist român de televiziune care a filmat in Phenian, Adelin Petrisor, despre cea mai inchisa tara a lumii. „Coreea de Nord, nimic de invidiat" include prezentarea unui reportaj si a unor fotografii realizate in aprilie, la implinirea a 100 de ani de la nasterea lui Kim Ir Sen.

Spectatorii fideli ai TIFF-ului isi pot aminti momentele memorabile de la editia trecuta vizitând aLive exhibition by Meste, care va fi vernisata mâine, la 18.30, la Hotel Continental. Expozitia cuprinde fotografii realizate de artistul serban Mestecaneanu in 2011, in decorul Hotelului Continental, precum si imagini surprinse pe parcursul acestei editii.

Traditionala proiectie caritabila in beneficiul Muzeului de Arta Cluj este programata la Casa de Cultura a Studentilor, de la 19.00. Hotelul Marigold (r. John Madden) este o comedie despre pensionari britanici veniti sa se odihneasca la un hotel din India, cu Judi Dench, Maggie Smith si Tom Wilkinson. Intrarea se face exclusiv pe baza de bilet. Pretul este 10 lei.

In spatiul TIFF Art de la Muzeul de Arta, de la 21.30, va rula unul dintre cele mai frumoase documentare despre România, Wild Carpathia/ Carpatii salbatici. Filmul prezinta partea „salbatica" a tarii si a intrat in atentia presei gratie declaratiei de dragoste a printului Charles pentru aceasta zona. La proiectie va lua parte DJ Nico de Transilvania, care semneaza coloana sonora.

Pen-Ek Ratanaruang, unul dintre invitatii de marca ai TIFF, va raspunde intrebarilor publicului dupa proiectia peliculei Impuscat in cap/ Headshot (sectiunea Oameni si zei), programata la 21.30, la Casa de Cultura a Studentilor. Omagiat in cadrul sectiunii 3x3 la editia din 2008 a festivalului, Ratanaruang este unul dintre cei mai importanti regizori thailandezi. El va sustine un masterclass in cadrul Transilvania Talent Lab miercuri, 6 iunie, de la 15.30, la Napoca 15.

Un concert de jazz va incânta audienta la Casa TIFF, de la 22.00. Nils Petter Molvær Trio din Norvegia il are ca lider pe unul dintre pionierii in fusion-ul de jazz cu muzica electronica si a fost nominalizat la premiile industriei muzicale norvegiene, anul trecut. Pretul unui bilet este 20 de lei.

In retrospectiva integrala dedicata lui Stanley Kubrick, cinefilii vor putea urmari marti, de la 16.00, la Casa de Cultura a Studentilor, Inteligenta Artificiala (r. Steven Spielberg). Proiect aflat indelung in dezvoltare cu Stanley Kubrick atasat ca regizor, Inteligenta artificiala a fost preluat de Steven Spielberg dupa moartea bunului sau prieten. Expozitia Chris Baker – A. I., care va fi vernisata miercuri, 6 iunie, de la 18.00, la Piano Cazola Gallery, completeaza proiectia-eveniment.

Unul dintre invitatii speciali ai festivalului, Jan Harlan, producatorul executiv al câtorva dintre filmele lui Stanley Kubrick, va sta de vorba cu spectatorii la Cinema Arta, la finalul peliculei pe care a regizat-o, Norocosul Malcolm. Actorul Malcolm McDowell, starul din Portocala mecanica, vorbeste despre viata si cariera sa. Documentarul contine interviuri cu prieteni, membri ai familiei, regizori cu care actorul a colaborat si parteneri de scena. Proiectia incepe la 17.30.

Povestea unui stilist/ A Man's Story (r. Varon Bonicos), un documentar despre celebrul stilist de culoare Ozwald Boateng, care a imbracat la crème de la crème de la Hollywood si care prin designul lui vestimentar a redefinit conceptul de masculinitate, este unul dintre highlight-urile zilei de marti. Dupa proiectia de la 20.00, la Cinema Arta, in cadrul TIFFashion, regizorul Varon Bonicos va detalia povestea extraordinara a personajului si a filmului sau.

O experienta de neuitat va fi si proiectia filmului Parada in Ursus Open Air (Piata Unirii), de la 21.45, in prezenta regizorului Srdjan Dragojevic si a producatorului Mike Downey. Prezentat anul acesta la Berlin, filmul a primit Premiul Publicului (Panorama) si Premiul Juriului Ecumenic. in Parada, operatiunea de salvare a pitbull-ului unui gangster face doua lumi foarte diferite sa se ciocneasca: machismul de scoala veche se confrunta cu preocuparile colorate ale homosexualilor.


Comentarii Facebook