Duminica 22 Decembrie

Top 10 adevăruri despre ”dragosea la prima vedere”


Asupra dragostei la prima vedere planeaza o multime de intrebari si de nelamuriri, cea mai des ridicata problema fiind existenta ei: te poti indragosti la prima vedere de o persoana sau nu?

1. Exista dragostea la prima vedere?

DA. Exista! Intr-adevar, nu este vorba de o iubire dezvoltata si adancita in timp, ci de un raspuns pasional al propriului creier in momentul in care zareste o persoana care-i suscita interesul. Creierul tau poate elibera substante chimice, de tipul hormonilor, asociate cu starea de bine si de exuberanta in momentul in care vezi pentru prima oara o persoana pe care o gasesti atragatoare.

2. Cum se aseamana dragostea cu tulburarea obsesiv-compulsiva?

Mai multe cercetari stiintifice au demonstrat ca exista o legatura intre oamenii care sufera de tulburari obsesiv-compulsive (OCD) tratabile si cei care sunt indragostiti de cel mult sase luni. Atat cei care sufera de OCD, cat si cei recent indragostiti prezinta niveluri scazute de serotonina, hormonul fericirii.

3. Ce substante chimice sunt secretate mai mult atunci cand te indragostesti?

Cand te “loveste” dragostea la prima vedere, creierul este inundat de dopamina si de norepinefrina, hormoni care declanseaza starea de euforie in prezenta persoanei care ti-a suscitat interesul. Acesti hormoni ii determina pe cei indragostiti sa faca “fapte marete”, precum a sta de vorba la telefon toata noaptea sau sa zboare dintr-o tara in alta doar ca sa o vada doua zile pe persoana draga. Cand te indragostesti, creierul secreta si mai multa adrenalina, care iti face inima sa bata mai tare, dar si sa ti se inmoaie sau sa-ti tremure genunchii atunci cand este alaturi de persoana pentru care ti s-au aprins calcaiele.

4. Ce inseamna daca unei femei ii place mirosul transpiratiei iubitului ei

Nicio femeie nu ar incepe sa miroasa tricourile purtate o zi de diversi barbati pentru a descoperi daca vreunul dintre ei este “alesul”, dar cercetari stiintifice au dovedit ca femeilor, de regula, le place mirosul transpiratiei partenerilor lor. Mai mult, unele dintre ele se simt si excitate datorita mirosului. Pe de alta parte, stiintific s-a demonstrat ca femeile care apreciaza mirosul transpiratiei iubitilor au sisteme imunitare diferite. Acest lucru nu este pe atat de bizar pe cat pare, avand un temei evolutionar. Femeile tind sa-si aleaga parteneri cu sisteme imunitare diferite decat ale lor pentru ca, daca au copii impreuna, acestia vor mosteni gene mai variate de la mama si de la tata, facandu-i astfel mai rezistenti in fata bolilor. Mai mult de atat, nici nu este recomandat ca el si ea sa fie similari din punct de vedere al imunitatii pentru ca, statistic, creste riscul comterii actelor de infidelitate. Si toate acestea pornesc de la miros, in mod inconstient in cazul ambilor parteneri.

5. Barbatii sunt mai atrasi de femei in timp ce ele ovuleaza

Mai multe studii au demonstrat ca barbatii gasesc mai atragatoare femeile in timp ce acestea sunt la ovulatie decat cele care sunt chiar in timpul menstruatiei.

Continuarea pe Lyla.ro

Comentarii Facebook