Top 10 cele mai bune filme din istorie pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață


Care sunt top 10 cele mai bune filme din istorie pe care nu trebuie să le ratezi și să le vizionezi cel puțin o dată în viață 

Literatura, pictura, teatrul, dansul, sculptura și, nu în ultimul rând, cinematografia – toate acestea reprezintă pilonii artei universale. Fiecare formă artistică modelează lumea în care trăim, oferindu-ne perspective unice și ajutându-ne să o înțelegem mai profund. Însă, filmul are de oferit ceva mai presus decât restul. 

„Filmul ca vis, filmul ca muzică. Nicio artă nu trece prin conștiința noastră așa cum o face filmul și ajunge direct la sentimentele noastre, adânc în camerele întunecate ale sufletului”, spunea cunoscutul regizor suedez Ingmar Bergman. Astfel, filmele sunt o parte importantă din viața noastră, iar peliculele pe care le alegem să le vizionăm ne influențează modul în care percepem și înțelegem viața. 

Astfel, dintr-o multitudine de filme din care putem alege, am selectat 10 filme care îți vor deschide apetitul pentru cinematografie și care, la final, te vor face să te gândești asupra a ceea ce ai vizionat: 

Care sunt cele mai bune top 10 filme din istorie 

10. 12 Angry Men (1957) - Regizor: Sidney Lumet

Un tânăr cu o stare materială precară este acuzat de crimă. Doisprezece jurați trebuie să decidă soarta lui, iar în cazul în care acesta este găsit vinovat, urmează să fie condamnat la moarte. 

După o discuție destul de rapid, verdictul pentru 11 din cei 12 jurați este clar, tânărul a fost găsit vinovat. Totuși, unul dintre ei, rol interpretat de Henry Fonda își exprimă îndoiala, considerând că procesul a fost grăbit și că există motive să fie analizat mai atent.

Filmul continuă prin a dezbate și a exploata prejudecățile, emoțiile și slăbiciunile celorlalți jurați, iar pe parcurs, verdictul se schimbă. 

Cu toate că au trecut aproape 70 de ani de la apariția filmului, 12 Angry Men este la fel de relevant ca atunci. Într-o lume în care justiția pare să piardă din importanță, filmul reamintește importanța acesteia, alături de influența rejudecăților asupra unui proces decizional.

9. Brazil (1985) - Regizor: Terry Gilliam

Un film distopic și satiric, care îmbină elemente de science-fiction, comedie neagră și critică socială în aproape 2 ore și 30 de minute, Brazil este un film care o să te facă să te întrebi despre anumite aspecte ale lumii. 

Filmul îl urmărește pe Sam Lowry, care este un funcționar guvernamental, cu o funcție redusă, într-o societate birocratică opresivă, condusă de un stat totalitar. Viața lui se rezumă la o monotonie dusă la extrem, repetând cu strictețe același stil de viață. Totuși, scăparea sa vine atunci când are niște visuri în care este un erou ce încearcă să salveze o femeie misterioasă. 

O eroare administrativă face ca un om nevinovat să fie arestat în locul unui rebel căutat, moment în care Sam realizează absurditatea și totalitarismul sistemului în care trăiește. Întâlnirea în realitate cu femeia din visurile sale, Jill, considerată o amenințare de către autorități, este punctul în care Sam decide că o ,,schimbare” trebuie să aibă loc. 

Finalul este unul tragic, pe care trebuie să îl descoperi singur. Regizorul filmului Brazil a fost puternic inspirat de opera ,,1984” a lui George Orwell.

brazil.png

8. Grave of the Fireflies (1988) - Regizor: Isao Takahata (Studio Ghibli)

Doi frați japonezi, Seita și sora lui mai mică, Setsuko, se află într-o situație tensionată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În urma unui bombardament american asupra orașului lor, mama lor moare, iar tatăl lor, un ofițer de marină, este plecat în război, iar starea lui este necunoscută. 

Filmul urmărește momentele prin care cei doi tineri trebuie să treacă în încercarea de a supraviețui într-o perioadă guvernată de război și de haos.  

Bazat pe fapte reale, Grave of the Fireflies este cu adevărat unul dintre cele mai emoționale și triste filme din întreaga cinematografie. Dacă ai nevoie să plângi, asta este exact ceea ce cauți. 

7. Rear Window (1954) - Regizor Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock a produs multe filme consierate adevărate capodopere, printre care merită menționate ,,Vertigo” sau celebrul Psycho, care puteau la fel de bine să fie incluse în această listă, dacă nu exista Rear Window.

,,Maestrul suspansului” propune în acest film un thriller psihologic despre obsesie și suspiciune.

Jeffrey "Jeff" Jefferies este un fotograf de presă accidentat care este nevoit să stea într-un scaun cu rotile după ce și-a rupt piciorul în urma unui accident. Încercând să învingă plictiseala, Jeff începe să urmărească viața vecinilor cu ajutorul unui binoclu. La scurt timp după, Jeff este sigur că unul dintre vecinii săi a comis o crimă.

Suspiciunile fotografului nu sunt împărtășite de către iubita sa și de un prieten detectiv, cei doi crezând că imaginația lui Jeff îi joacă ,,feste”. Cu toate acestea, pe măsură ce filmul avansează, acțiunea devine din ce în ce mai tensionată, multe indicii ieșind la iveală până când se ajunge la punctul culimant. 

Alfred Hitchcock a creat în acest film o atmosferă de tensiune constantă, care ține privitorul în suspans pe întreaga durată. 

Rear Window (1954).avif

6. Spoorloos (1988) - Regizor: George Sluizer 

Unul dintre cei mai apreciați regizori din lume, Stanley Kubrick, l-a sunat pe regizorul George Sluizer pentru a-l anunța că Spoorloos este cel mai înfricoșător film pe care el l-a văzut vreodată. Și că de la prima vizionare, s-a mai uitat la el de încă 10 ori. 

Rex și Saskia, se află într-o vacanță de vară, călătorind în Franța. Filmul începe cu adevărat atunci când Saskia dispare fără urmă. Rex, iubitul ei, continuă să o caute cu disperare, cu toate că anii se scurg rapid. 

În plan paralel, filmul urmărește povestea unui bărbat misterios și psihopat pe nume Raymond, implicat în răpirea lui Saskia. 

Filmul pune accent pe obsesia fără încetare a lui Rex de a-și găsi partenera și cât de departe poate merge pentru a afla ce s-a întâmplat cu ea, în timp ce Raymond se ,,hrănește” din disperarea omului căruia i-a distrus viața. 

Finalul promite să vă rămână în minte pentru o bună perioadă de timp după ce creditele de la final s-au terminat. 

Celelalte 5 filme care merită un loc în top 10 cele mai bune filme din istorie

5. Clue (1985) - Regizor: Jonathan Lynn

Filmul este o parodie a tipicului „whodunit” (cine a făcut-o?), cu o poveste plină de umor, intrigi și răsturnări de situație.

Acțiunea se petrece într-o vilă izolată, unde șase persoane misterioase sunt invitate la o cină de către un necunoscut, care le spune că le știe secretele. După ce oaspeții se întâlnesc, gazda lor este găsită moartă, iar aceștia devin principalii suspecți într-o crimă.

Filmul urmărește investigațiile și interacțiunile lor pe măsură ce încercările de a descoperi adevăratul ucigaș duc la mai multe răsturnări de situație, unele dintre ele fiind absurde sau complet imprevizibile.

Clue este o stare de bine în industria cinematografică, care o să îți pună la încercare atât ,,substanța cenuție” (n.r. Referire la Hercule Poirot, celebrul detectiv creat de Agatha Christie) cât și simțul umorului. 

4. Possession (1981) - Regizor: Andrzej Żuławski

Possession este considerat unul dintre cele mai misterioase filme. El îmbină teme de delir, obsesie, relații care nu funcționează, creând un film psihologic intens.

Filmul urmărește relația dintre Mark și Anna care se înrăutățește în fiecare minut. De la o simplă discuție despre divorț până la delir total din partea personajelor, plus apariția unei entități dubioase, filmul arată perfect degradarea psihicului uman. 

Regia lui Żuławski este perfectă, iar performanța lui Isabelle Adjani este impecabilă, poate chiar deosebită în istoria cinematografiei.  

Possession (1981).png

3. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) - Regizor: Stanley Kubrick

Dr. Strangelove este unul dintre cele mai amuzante și inteligente filme din istorie. Dialogul cu atenție construit, alături de performanța în triplu lor a lui Peter Sellers fac din acest film o capodoperă. 

Filmul este o satiră politcă asupra Războiului Rece care urmărește o criză internațională generată de un general american nebun, Jack D. Ripper, care, convins că sovieticii au contaminat apa potabilă a Statelor Unite, ordonă bombardarea Uniunii Sovietice cu o bombă nucleară.

Filmul este o parodie asupra războiului, asupra urmărilor acestuia și a asupra oamenilor care ne conduc. 

2. Requiem for a Dream (2000) - Regizor: Darren Aronofsky 

Requiem for a Dream este un film despre dependență și autodistrugere, adaptat de către Darren Aronofsky după romanul lui Hubert Selby Jr.

Cinematografia intensă și experiențele prin care trec cele 4 personaje din cauza dependenței fac din Requiem for a Dream un film care nu trebuie ratat. 

Pe măsura ce filmul avansează, fiecare personaj se adâncește tot mai mult în dependența sa, visele lor se destramă, iar autodistrugerea își spune cuvântul pentru fiecare personaj în parte. 

Jared Leto, Jennifer Connelly, Ellen Burstyn și Marlon Wayans, alături de regia perfectă a lui Darren Aronofsky fac din Requiem for a Dream un film perfect care demonstrează efectele dependențelor asupra psihicului uman și asupra vieții individului. 

1. Into the Wild (2007) - Regizor: Sean Penn

Into the Wild este un film bazat pe povestea de viață a regretatului tânăr Christopher McCandless, rol interpretat de Emile Hirsch. 

Întrebându-se despre nevoia, care pare incontenstabilă pentru oamenii de lângă el, de a trăi într-o societate normală și a funcționa după regulile ei, Christopher McCandless decide să parcurgă un drum lung înspre Alaska, unde să trăiască, cel puțin pentru o perioadă de timp, izolat. 

Filmul urmărește experiențele pe care tânărul le are cu alți oameni în drumul său spre Alaska și aventura sa trăind complet izolat într-un autobuz. 

Filmul reflectă asupra societății în care trăim, liberul arbitru dar și nevoia de cunoaștere. Christopher McCandless a fost găsit mort în August 1992, lăsând în amintre o poză, care, cel mai probabil, va dăinui veșnic în mintea celor care au văzut Into the Wild. 

“Happiness only real when shared.”

Comentarii Facebook