Sambata 2 Noiembrie

Trei cele mai grave pandemii din istorie. Cât au durat și cum s-au încheiat


De-a lungul vremii, multe epidemii la nivel global au făcut milioane de victime. Unele dintre cele mai grave pandemii din istorie: cât au durat și ce sfârșit au avut acestea?

Cele mai grave pandemii din istorie. Cât au durat și cum s-au încheiat

După cum spuneam, de-a lungul timpului au existat multe pandemii care au dispărut în cele din urmă, dar au făcut zeci de milioane de victime. Se pare că cele mai vechi pandemii au dispărut de la sine, însă au făcut ravagii în rândul populației. Ei bine, în timp, datorită progresului medicinei, a condițiilor de igienă mai bune și programelor de sănătate publică s-a reușit răspândirea multor boli infecțioase. Mai departe veți afla care au fost unele dintre cele mai grave pandemii din istorie.

Cele mai grave pandemii din istorie. Ciuma lui Iustinian

Potrivit istoricilor, prima pandemie consemnată a fost cauzată de Yersinia pestis, o bacterie care provoacă ciuma sau pesta, o boală extrem de contagioasă. Această bacterie infectează unele animale și este transmisă la oameni de purici.

În anul 541, ciuma lui Iustinian a ajuns la Constantinopol, transportată peste Marea Mediterană din Egipt. Potrivit experților, această boală a decimat capitala imperiului Bizantin, răspândindu-se atât în Europa, cât și în Asia, Africa de Nord și Arabia. Ciuma a dus la moartea a zeci de milioane de oameni, spun istoricii. Deși numărul victimelor nu se știe exact, mulți istorici estimează că Ciuma lui Iustinian a ucis aproape 50% din populația globului la acea dată. Se pare că, această pandemie a dispărut la jumătatea secolului al VIII-lea, cel mai probabil de la sine.

Cele mai grave pandemii din istorie. Moartea Neagră

Ei bine, a doua pandemie de ciumă, provocată de aceeași bacterie, a lovit bătrânul Continent în anul 1347. Aceasta a ajuns în portul Messina din Sicilia pe o corabie genoveză din orașul Caffa, o colonie genoveză din Crimeea. De aici, epidemia s-a răspândit rapid în toată Europa.  Așadar, în doar patru ani, molima a ucis aproximativ o treime din populația continentului.

Oamenii nu știau la acea vreme cum se transmite boala, însă au observat că este contagioasă. Așadar, autoritățile orașul Ragusa, aflat la atunci sub control venețian, au instituit o perioadă de izolare de 30 de zile pentru navigatorii care soseau în port, pentru a demonstra că nu sunt bolnavi. Ulterior, venețienii au mărit perioada de izolare forțată la 40 de zile (quarantino), aceasta fiind originea carantinei.

Cele mai grave pandemii din istorie. Variola

De asemenea, variola sau vărsatul este o boală contagioasă care a provocat câteva dintre cele mai grave pandemii din istorie. Această boală infecțioasă a fost probabil una dintre cele mai periculoase, făcând cele mai mule victime de-a lungul istoriei. Potrivit istoricilor, se estimează că numai în secolele al XIX-lea și al XX-lea, această molimă a ucis peste 250 de milioane de oameni.

În acea perioadă s-au făcut și primele încercări de vaccinare a populației, încă din secolul al XVIII-lea. Organizația Mondială a Sănătății a început la sfârșitul anilor ‘60 o campanie de vaccinare la nivel global. Zece ani mai târziu, variola a devenit prima boală infecțioasă care a fost total eradicată.


Comentarii Facebook