Duminica 22 Decembrie

Trei clădiri istorice din România care au renăscut după renovare


Află povestea a trei cazinouri, clădiri de patrimoniu din România, care au fost renovate, iar acum servesc comunității, găzduind evenimente culturale.

Trei clădiri istorice din România, foste cazinouri, care au renăscut după renovare

În ziua de astăzi, când auzi denumirea de cazinou, te gândești automat la jocuri de noroc și pariuri. În minte îți apar imagini cu clădirile luxoase din filme, mesele de pariuri și crupierii. În trecut însă cazinoul avea rolul de a găzdui evenimente sociale, spectacole, concerte, baluri, dar și jocuri de societate, inclusiv jocuri de noroc. Vorbim despre trei clădiri de acest fel, care au fost restaurate, și-au reluat activitatea, și sunt capodopere imobiliare.

În prezent, cazinourile sunt extrem de puține în România, toate în București, în rest în țară funcționează doar săli de jocuri. Cazinouri, în adevăratul sens, găsești online, cu ofertă completă de jocuri. Află care sunt cazinourile licențiate în care poți să joci în siguranță jocuri de noroc online,  pe www.inselatorie.ro/casino-online/

Cazinoul din Constanța va redeveni centru cultural și de divertisment

După 10 ani în care Cazinoul din Constanța a fost lăsat de izbeliște și s-a degradat, restaurarea lui îl va transforma în ce a fost odată, un centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională. Cazinoul va găzdui evenimente culturale, simpozioane și expoziții. Clădirea a mai avut această funcție, a fost folosit chiar și pe post de spital în timpul Primului Război Mondial, dar nu a fost niciodată doar cazinou, în sensul în care înțelegem noi astăzi această noțiune. 

Cazinoul din Constanța, însă, va fi o instituție culturală, cu funcții extinse. Și în perioada în care era abandonată, clădirea de 3100 mp era estimată la valoarea de 10 milioane de euro. După restaurarea, Cazinoul din Constanța va fi cu adevărat un edificiu extraordinar de valoros pentru țara noastră. În data de 3 aprilie 2020, Primăria Constanța a emis autorizaţia de construire pentru ”Consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa”, în valoare de 56,6 milioane de lei.

În data de 28 mai 2021, Inspectoratului de Stat în Construcții împreună cu o echipă de specialiști din cadrul structurii centrale și județene, au stabilit soluțiile tehnice adoptate și tehnologiile aplicate, astfel încât calitatea lucrărilor să fie în acord cu cerințele fundamentale aplicabile, iar după renovare construcția să poată fi folosită potrivit destinației pentru care a fost creată.

În august 2022, conform ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, lucrările de restaurare ajunseseră la 57%, iar data realistă de finalizare este finalul lui 2023, mult peste data de finalizare estimată inițial. Fiind o lucrare ridicată înainte de 1910, a fost nevoie de intervenții suplimentare, mai ales pe partea de consolidare a clădirii, dar și pe partea de ornamente. Una din lateralele Cazinoului era în pericol de prăbușire și au fost necesare intervenții ce nu fuseseră cuprinse în expertizele tehnice inițiale. 

Cazinoul din Cluj-Napoca - un centru cultural extraordinar

Cazinoul din Cluj a fost construit la finalul secolului XIX de arhitectul șef al Clujului, Pakey Lajos. Destinația lui era de palat care să găzduiască evenimente culturale și petreceri fastuoase. A fost pe rând restaurant, școală de arte sau chiar muzeu etnografic. O lungă perioadă clădirea s-a aflat într-o stare avansată de degradare. În anul 2011 au început lucrările de restaurare. A fost reabilitat cu 24,3 milioane lei fonduri europene, accesați prin POR 2007–2013 (MDRAP).

În prezent, clădirea funcționează ca centru cultural urban, găzduind evenimente culturale și artistice din Cluj. Aici au fost organizate concerte, proiecții de filme, expoziții de pictură, devenind și un punct de atracție turistică important. Clădirea a fost restaurată respectând cele mai exigente cerințe. În timpul lucrărilor de renovare a fost amenajată și o sală înaltă, potrivită pentru organizarea evenimentelor culturale. 

Cazinoul din Cluj-Napoca este situat în Parcul Central și, la fel ca în cazul Cazinoului din Constanța, această clădire nu a fost niciodată un cazinou în adevăratul sens al cuvântului. A fost construit în anul 1897 și a avut ca sursă de inspirație Palatul Sanssouci din Germania, găzduind în mod deosebit baluri. 

Cazinoul din Sinaia - acum instituție culturală, în trecut a fost și cazinou

Cazinoul din Sinaia este situat în partea nordică a parcului Dimitrie Ghica. Construcția lui a început în momentul în care era dat în folosință Cazinoul din Constanța, doar că lucrările au durat mai puțin și au fost mai eficiente, între 1911-1912, pe locul unde se afla cândva vila Ghica. Cum este menționat pe site-ul instituției, cazinoul  l-a avut ca principal acționar pe baronul de Marçay, unul dintre acţionarii cazinoului din Monte Carlo.

Acest edificiu a avut și funcția de cazinou, pentru că în serile de weekend se deschideau cele 13 mese de jocuri de ruletă, baccara braziliană, jocul de cărți chemin-de-fer, rummy, șah, table și țintar, la care participau inclusiv jucători din capitală, ce ajungeau la Sinaia cu trenul. Numărul jucătorilor era însemnat, și concurează cu cel al jucătorilor din cazinourile online de astăzi, 600-800 de persoane. Asemenea cazinourilor de azi, exista și un salon VIP, numit la salle privée, cu două mese la care miza minimă era de cinci ori mai mare decât în alte săli.

Astăzi monumentul se află în subordinea Consiliului Local al oraşului Sinaia şi adăposteşte Centrul Internaţional de Conferinţe și dispune de 13 spații care găzduiesc evenimente corporate, evenimente personale și expoziții de artă. Sunt disponibile, contra cost, și tururi cu ghid. Sala de teatru este renumită prin acustică, arhitectură dar și datorită celebrului pian la care a cântat George Enescu la inaugurarea clădirii, în anul 1913.

Comentarii Facebook