Duminica 22 Decembrie

Tudor Giurgiu face un film după cazul tablourilor furate din Rotterdam de șase români

 

Regizorul Tudor Giurgiu lucrează la un nou film care are ca subiect cazul celor şapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, de şase români.

 

Filmul va spune povestea furtului celor 7 tablouri, estimate la 18 milioane de euro. Regizorul Tudor Giurgiu lucrează în colaborare cu fotograful Cristian Movilă pentru a reface filmul evenimentelor și pentru a scrie scenariul. 

 

Subiectul mi se pare că are un potenţial extraordinar, iar vizitele făcute la Carcaliu, discuţiile cu cei implicaţi, ambianţa specială din sat, toate acestea m-au convins că există material pentru un film absolut special. L-am contactat pe Tudor, un vechi prieten şi colaborator, şi sunt convins că împreună vom putea aduce această poveste pe marele ecran. Dincolo de povestea aproape fantezistă, dar atât de reală, ce mă fascinează la întregul caz e că devine un argument foarte prezent intr-o discuţie care durează de secole. Care e valoarea operei artistice şi cât de mult variază ea funcţie de publicul care o apreciază. Am văzut cu toţii tablourile, opere inestimabile valorând milioane de euro, dar cât valorează de fapt un Picasso în mâna unei mame care crede că îşi ajută fiul?”, a declarat Cristian Movilă.

 

Deja am primit propuneri de colaborare din partea unor producători din Marea Britanie, Olanda şi Statele Unite. Subiectul vinde de la sine, este un excelent pretext pentru un film de acţiune diferit de majoritatea filmelor de gen. Viteza cu care s-a produs furtul, psihologia şi motivaţiile autorilor jafului, faptul că provin dintr-o comunitate de lipoveni izolată, care trăieşte într-un sat locuit preponderent de vârstnici, sunt elemente care vor da o culoare specifică unei poveşti cu iz universal. Evaluăm posibilitatea realizării filmului în limba engleză, cu o distribuţie internaţională, în care să se regăsească actori europeni şi americani de top”, a declarat, la rândul său, Tudor Giurgiu.

 

Cele 7 tablorui furate sunt ”Tete d'Arlequin”, de Pablo Picasso, ”La Liseuse en Blanc et Jaune”, de Henri Matisse, ”Waterloo Bridge” şi ”Charing Cross Bridge”, de Claude Monet, ”Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee”, de Paul Gauguin, ”Autoportrait de Meyer de Haan” şi ”Woman with Eyes Closed”, de Lucian Freud.

Comentarii Facebook