Un nou spectacol EVENIMENT la Opera din Cluj

                                                                                             

”AIDA”, un spectacol-eveniment emoționant, va fi jucat vineri, 17 iunie, cu dedicație pentru legendara soprană Lucia Stănescu, la cea de-a 90-a aniversare.

 

Excepționala ocazie o readuce la Cluj, pe scena încoronată de debutul său ca solistă în urmă cu peste șase decenii, pe maestra care a impresionat o lume întreagă cu vocea sa, de-a lungul unei cariere internaționale ce va străluci veșnic în istoria lirică universală.

 

Născută pe data de 16 iunie 1926, în Someșul Rece, județul Cluj, Lucia Stănescu a urmat în paralel cursurile Facultății de Drept din București și pe cele de canto din cadrul Academiei Regale de Muzică, debutând pe scena Operei Naționale Române din Cluj în al IV- lea an de studenție, cu rolul Cherubino din opera mozartiană ”Nunta lui Figaro”.

 

Următorii pași în carieră au fost făcuți cu determinare și eleganță, individualizându-se ca și interpretă ideală a eroinelor veriste și a celor pucciniene prin excelență, interpretând inegalabil rolul Florei din ”Tosca”, pe cel al lui Cio-Cio-San din ”Madama Butterfly” și Mimi din ”Boema”, pe care le-a îndrăgit atât de mult. 

 

Impresionanta sa carieră artistică a fost răsplătită cu distincții precum: Artistă Emerită, Ordinul Meritul Cultural, Premiul de Stat, Medalia Muncii, Ordinul muncii, etc. O nouă recunoaștere i-a fost conferintă în perioada anilor 1970-1975, atunci când a ocupat scaunul directoral al Operei Române din Cluj, propulsând numele instituției și a artiștilor săi prin turnee artistice realizate în străinătate.

 

După lungi turnee personale realizate pretutindeni în lume, Lucia Stănescu s-a stabilit în Italia, unde și-a continuat cariera artistică și solistică, completată de o misiune didactică la Conservatorul ”Pietro Mascagni” din Livorno. Toate amintirile, trăirile și bucuriile pe care opera și viața i le-a oferit se regăsesc imortalizate în volumul autobiografic ”A fost o viață sau un vis?” – o mărturie a vieții sale, a perioadei istorice, culturale, sociale trăită și o moștenire artistică de  înaltă ținută, lansată la Cluj în anul 2012, tradusă ulterior și în limba italiană.

 

Cu ocazia celei de-a 90-a sa aniversare, distinsa artistă este celebrată la Opera Națională Română din Cluj-Napoca cu titlul care a deschis porțile acestui prim teatru liric al țării, în anul inaugural 1919: ”Aida”, operă pe al cărui rol principal l-a interpretat de asemenea în manieră memorabilă.

 

Soprana va fi celebrată prin oferirea unei distincții într-un cadru festiv, prezentat de domnul Marius Constantinescu și în prezența unor musafiri de seamă. 

 

Spectacolul ”Aida” va aduce pe scenă o distribuție de rang european, avându-i invitați speciali pe soprana Cellia Costea în rolul Aidei, tenorul Dario Prola ca interpret al lui Radames, alături de soliștii Operei clujene Andrada Ioana Roșu (Amneris), Petru Burcă (Ramfis), Florin Estefan (Amonasro), Simonfi Sandor și Florin Pop, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca aflat sub bagheta dirijorului Adrian Morar și soliștii balerini Daniela Drăgușin, Lucian Bacoiu, Valentin Mihăilă, Gabriela Sima, Dorina Lucaciu, Dalia Costea, Romulus Petruș.   

 

Spectacolul–eveniment desfășurat vineri, 17 iunie, aduce totodată invitația la Operă într-o ținută ”la papion”. Campania ”Ia-ți papionul și vino la Operă!”, lansată cu ocazia premierei ”Nabucco” din data de 29 mai 2016, este reluată cu prilejul acestui spectacol din dorința de a reaminti publicului eleganța actului artistic și empatia cu care ne dorim ca acesta să fie perceput și tratat. Cei care nu au încă accesoriul dichisit în garderobă sunt invitați să își achiziționeze papionul preferat de la standul Papionette, parteneri ai proiectului, aflat în foaierul Operei în seara spectacolului ”Aida”.

Comentarii Facebook