Vlad, un nume care prinde la publicul român
Vlad este un nume nu foarte des intalnit in Romania, dar reuseste sa se impuna ca un simbol al darzeniei si al celor care reusesc atunci cand sansele sunt impotriva lor. Cel care a facut cunoscut acest nume si i-a dat recunoastere internationala a fost Vlad Tepes, domnitor al tarii Romanesti la mijlocul secolului al XV-lea.
Crescut la Istambul, ca ostatic la Inalta Poarta, Vlad Dracul sau Draculea (dupa tatal sau, care primise Ordinul Dragonilor) a cunoscut culturi diferite, maghiara, germana si otomana, fapt care i-a permis sa isi creeze un concept propriu despre felul de a guverna. A fost printre primii domnitori romani care a avut un plan de guvernare care a presupus masuri drastice impotriva hotiei, promovarea muncii si pedepsirea lenesilor, cooptarea comunitatilor tiganesti in luptele cu turcii, eradicarea cersetoriei, fidelizarea boierilor, un program economic bazat pe sprijinirea schimburilor in baza unui regim vamal preferential si privilegii reciproce ale negustorilor de o parte si de alta a Carpatilor. Profitand de contextul politic al vremii, el a incercat sa impuna tara ca un jucator important, prin campanii militare, dar si prin constientizarea statutului acesteia si a pozitiei conducatorului ei pe plan international.
Desi, in istoriografia comunista, faptele lui Vlad Tepes au fost mult romantate, fiind prezentat ca un lider justitiar, el a fost mai degraba expresia autotalitarismului. Constient ca tara nu poate fi guvernata fara sprijinul boierilor, Tepes le-a dat libertati ample, dar a si speculat fara sa ezite posibilitatea de a-i acuza de tradare, aplicandu-le pedepsa tragerii in teapa. Cruzimea sa a facut ca numele sau sa devina foarte cunoscut in lume. Scriitorul irlandez, Bram Stoker, a creat in secolul al XIX-lea personajul vampirului Dracula dupa legendele aflate la Budapesta despre domnitorul muntean.
Legatura Vlad – Dracula fost speculata in urma cu un an de suedezii de la Kindred, care au lansat primul cazinou online dedicat din Romania, Vlad Cazino. Promovand o platforma dedicata exclusiv jocurilor de cazinou si bingo, acestia au ales ca gazda un vampir cu numele Vlad. Pornind de la aceasta reteta consacrata, careia i-a adaugat un bonus Vlad Cazino consistent si atractiv, dar si cele mai cautate jocuri de pe piata, operatorul s-a impus rapid in piata romaneasca a jocurilor de noroc.
In urma cu doar o saptamana, Pro TV a lansat primul serial thriller romanesc, Vlad. Serialul este axat pe experientele prin care trece personajul pricipal Adrian. Acesta incearca sa-si refaca viata distrusa de tradarea prietenilor, iar primul pas este schimbarea numelui in Vlad. Intamplator sau nu, jocurile de noroc vor fi cele care il vor ajuta sa-si duca planurile la bun sfarsit. Primul episod, difuzat pe 25 februarie, a fost bine primit de public, peste 1,7 milioane de telespectatori facand cunostinta cu personajele acestuia. Prezentat ca ,,Contele de Monte Cristo” in varianta autohtona, serialul a nascut polemici, producatorii fiind acuzati ca in locul unei productii 100% romanesti, au prezentat o copie cu actori romani a serialului turcesc Ezel, difuzat in urma cu 10 ani de Kanal D.
Fara a nega similitudinile dintre cele doua seriale, Productia Pro TV mai are la dispozitie 12 episoade in care sa demonstreze ca prima impresie este una eronata, ca personajul principal va reusi sa urmeze propriul drum, asa cum a facut in urma cu peste 500 de ani cel care a facut cunoscut in lume numele Vlad.
0 Comentarii