Vineri 22 Noiembrie

15 Sfaturi Privind Testul De Conducere Pentru a-l trece De Prima Dată


Sfaturile oferite de Școala de Șoferi Rodna din Cluj–Napoca, merită să fie luate în considerare , pentru păstrarea calmului atât de necesar în condițiile complexe de examinare la testul de conducere și pentru realizarea succesului. 

A avea emoții este un lucru absolut normal, dar pentru a rămâne calm în ziua examinării este foarte important să fiți cât mai bine pregătiți.

Iată sfaturile pentru ziua cea mare:

1. Prezentați-vă din timp

Este evident că prezentarea  din timp , fără întârzieri,  înseamnă a începe cu piciorul drept. Ajungeți la centrul de testare cu 10-20 de minute înainte de începere și vă veți simți confortabil, fără a aștepta prea mult.

Pentru a evita stresul sau anxietatea asigurați-vă și un somn cât mai odihnitor în noaptea de dinaintea testării.

2. Luați încă o lecție

Vă mai recomandăm  deasemenea să luați încă o lecție  pentru o serie de clarificări, de exersare a manevrelor și care vă pot pune în spiritul potrivit de încredere  în propriile capacități, dar și în a vă crește curajul și siguranța în condițiile de examinare.

3. Verificați dacă aveți tot ce e nevoie

Mii de teste de conducere pe an nu merg înainte, deoarece candidatul nu reușește să apară cu tot ce este necesar în ziua respectivă.

Asigurați-vă că aveți toate documentele necesare și că mașina dvs. este echipată corespunzător și la standardul de testare.

4. Folosiți mașina instructorului

Profitați la maxim de testarea într-o mașină pe care o cunoașteți bine și vă simțiți confortabil.

Veți fi în siguranță, la standardul examinatorilor (există anumite cerințe cum ar fi oglinzile suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească mașinile de testare) - știind cu exactitate unde și cum se activează controalele, cum ar fi farurile de zi sau ceața, de exemplu.

Rugați instructorul să vă vorbească  despre partea mecanică a mașinii de câte ori aveți nevoie. Acest lucru vă va ajuta să navigați prin partea de început a testului dvs., astfel încât să puteți începe să vă simțiți încrezători înainte de a ieși chiar pe drum.

5.  Luați instructorul pentru susținere

Nu este obligatoriu, dar există opțiunea de participare a instructorului în mașină pe toată durata testului, fapt ce poate să ajute la confortul celui examinat. Prezența acestuia oferă deasemenea încă o pereche de ochi, care în caz de nereușită aduce un feedback constructiv suplimentar. De fapt puteți lua pe oricine doriți să vă susțină, cu condiția ca această persoană să aibă mai mult de 16 ani.

6. Cereți examinatorului să repete, dacă aveți nevoie

Dacă în timpul examinării nu auziți în mod corespunzător o instrucțiune, rămâneți calm și cereți repetarea ei.

Panicarea nu ar face decât să vă pierdeți concentrarea, ceea ce ar duce la o serie de erori.  

7. Nu presupuneți că ați eșuat

Chiar dacă ați făcut o greșeală, presupuneți totuși că veți trece. O eroare, precum blocarea este o eroare minoră (atât timp cât nu se află într-o situație potențial periculoasă), chiar daca este percepută ca o eroare uriașă la acel moment. Dacă se întâmplă, rămâneți sub control și reporniți mașina.  Nu vă lăsți destabilizați de greșeli minore pentru că riscați să faceți și mai multe greșeli.

8. Alegeți locul în care doriți să faceți testul

Este firesc ca centrele de testare aflate în zonele congestionate, cu o mulțime de sensuri giratorii complicate, să aibă un nivel de reușită la testare mai mic decât cele din zonele rurale, cu doar câteva tractoare și animale fără stăpân de care să se îngrijoreze. Nu vă amăgiți să faceți testul undeva cu o rată de trecere mai mare , ci întrebați-vă dacă faceți acest lucru, dacă sunteți pregătit corespunzător pentru a conduce după examinare.

9. Familiarixați-vă cu rutele de testare

În ziua respectivă este imposibil să știm unde vom fi direcționați sau cu ce trafic sau pericole ne vom confrunta.

Cu toate acestea, după ce ați selectat centrul de testare, puteți întodeauna să cunoașteți zona și sa testați rutele în prealabil. 

Asigurați-vă că ați practicat pe drumuri variate, majore și minore, benzi de țară și autostrăzi duble, lucru foarte important dacă doriți să evitați surprizele urâte din ziua testarii.

10. Intensificați verificările în oglindă

Una dintre cele mai mari cauze ale unor erori minore pentru mulți șoferi care învață pentru testarea lor, este lipsa observației.

Verificați-vă oglinzile în mod regulat - în special atunci când vă deplasați, vă apropiați de pericole, schimbați poziția pe drum și viteza de mers.

În timp ce examinatorii sunt pregătiți să vă privească pentru a vă verifica (și vor avea o oglindă suplimentară pentru a face acest lucru), uneori chiar dacă exagerați verificarea oglinzilor, nu va dăuna cu nimic. Mișcați-vă capul când verificați oglinzile, iar examinatorul dvs. este mai puțin probabil să vă ofere o eroare minoră, decât dacă aruncați în oglindă o privire rapidă. Puteți ajunge chiar  să spuneți „oglinzi” de fiecare dată când  faceți verifivarea pentru a vă asigura că  examinatorul știe că o faci.

11. Alegeți când faceți testul

Nu stabiliți testul într-o perioadă când ați putea fi distrași de alte probleme.

Indiferent că țin de munca școlară, examene, angajamente familiare sau orice altceva, nu vă divizați atenția  pentru a avea cele mai mari șanse de trecere. 

12. Învațați să conduceți în condiții diferite

Puteți spera la vreme uscată și însorită când vine vorba de a da testul, dar, după cum știm cu toții, nu există garanții. Asigurați-vă că ați practicat cu instructorul dvs. atât în ploaie cât  și în  strălucirea soarelui.

De asemenea, ieșiți pe drum când este ceață și întuneric, doar pentru a vă putea simți încrezător  că dacă vremea face o întorsătură în rău, vă veți descurca.

13. Ascultă-ți instructorul

După ore de lecții de conducere, instructorul dumneavoastră de conducere va avea o idee destul de bună despre capacitatea de a trece  testul.

Nu este în interesul lui să vă încurajeze să dați testul mai devreme - acest lucru va pierde doar timpul lui și va dăuna ratei de promovabilitate. Dacă spune că sunteți pregătit pentru examinare, aveți încredere în voi.

De asemenea, instructorul va avea o idee clară despre slăbiciunile dvs. - cereți să vă concentrați pe ele în lecții și luați în considerare o lecție de ultimă oră înainte de testul dvs. pentru a vă liniști.

14. Treceți din nou peste partea teoretică

Adesea, poate trece ceva timp între luarea teoriei și testul practic, așa că este o idee bună să parcurgeți copia codului rutier și semnificațiile semnelor rutiere, înainte de a vă urca în mașină cu examinatorul.

Chiar dacă sunteți destul de încrezător, totuși vă poate ajuta să vă simțiți mai relaxat. Este, de asemenea, o idee bună doar să verificați dacă sunteți la curent cu cele mai recente standarde de conducere, în cazul în care acestea s-au schimbat.

15. Nu vă grăbiți să vă obțineți permisul de conducere

Oricât de mult doriți să ieșiți pe drum singuri, nu are rost să dați testul până când nu sunteți pregătit. Graba de a trece nu te va lăsa decât cu lipsa experienței de care ai nevoie cu adevărat să fii independent.

Eșecul la test îți va diminua încrederea în sine, mai ales dacă îl iei prea devreme.

Nu vă  pierdeți  propriul timp și cel al examinatorului - așteptați până când instructorul dvs. spune că sunteți pregătit și vă dă undă liberă.

Și  un sfat bonus! Ascultă până la sfârșit

Vi se vor oferi unele dintre cele mai bune sfaturi de conducere pe care le veți primi - indiferent dacă ați trecut sau nu, la sfârșitul examenului.

Dacă nu ați reușit, examinatorul va explica clar de ce și ce puteți face mai bine data viitoare. Chiar dacă ați trecut feedback-ul pe care vi-l oferă examinatorul, va fi de neprețuit, deoarece este foarte puțin probabil să nu aveți nici o greșelă până la sfârșitul testului.

Nu uitați, există întotdeauna loc pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a conduce o mașină. 















Comentarii Facebook