Duminica 24 Noiembrie

3 milioane de euro, bani alocați pentru activități culturale la Cluj-Napoca. Ce ONG-uri primesc bani din bugetul Clujului


Marți, 3 milioane de euro au fost alocați sectorului cultural în Cluj-Napoca.

„Este cea mai mare alocare din istoria Clujului. Sunt 16,2 milioane de lei, adică peste 3 milioane de euro. Sunt 176 de organizații și fundații care au depus 164 de proiecte. Sunt și proiecte cu caracter social, în număr de 12, (care primesc) o sumă de 700.000 de lei”, a declarat marți Emil Boc.

Boc a precizat că suma pentru acest sector a crescut de 8 ori față de anul 2012, când au fost alocate, în total, 2 milioane de lei pentru acest sector. Cea mai mare sumă a fost alocată în acest an pentru organizarea Festivalului Internațional de Film de la Cluj-Napoca. Vorbim despre 1,8 milioane de lei.

Bani au fost alocați, printre altele, pentru festivalul Jazz in the Park, Toamna Muzicală Clujană, Opera Aperta, festivalul Interferențe, Centrul Cultural Clujean, festivalul Puck sau Zilele Culturale Maghiare, dar și pentru festivalul „Dumitru Fărcaș” și pentru evenimentele dedicate în acest an lui Avram Iancu.

Emil Boc a fost recent criticat că nu supune dezbaterii publice regulamentul pentru finanțarea culturii

Amintim că, primarul Emil Boc a fost recent criticat că nu supune dezbaterii publice regulamentul pentru finanțarea culturii în baza legii OG51/1998. Mai multe instituții de cultură importante din Cluj-Napoca, precum Centrul Cultural Clujean, Festivalul Internațional de Film Transilvania (prin Tudor Giurgiu și Cristian Hordilă), Opera Națională Română, Teatrul Maghiar de Stat (prin Tompa Gabor), Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Filarmonica de Stat, Opera Maghiară din Cluj, Teatrul Național Lucian Blaga au semnat petiția prezentată și în Consiliul Local Cluj-Napoca.

Prin acest regulament se cere susținerea producătorilor culturali locali, prin trecerea finanțării în baza OG51, lege specială a culturii, ce asigură transparentizarea și depolitizarea procedurii de selecție a proiectelor culturale și prevede multianualitatea bugetării și crearea altor instrumente de susținere, precum rezidențele artistice și bursele de creație, astfel încât Cluj-Napoca să aibă în continuare o viață culturală dinamică. Artiștii clujeni s-au dus peste Emil Boc la ședința de Consiliu Local din 12 februarie, pentru a-i explica direct de ce cultura locală are nevoie de acest regulament depus de lidera grupului consilierilor USR, Alexandra Oană, în decembrie, însă primarul Emil Boc i-a întâmpinat atunci cu jigniri.

„Vorbiți de politizare. Acest Consiliu Local pe care îl criticați a făcut ceea ce sunteți voi astăzi. Acești consilieri locali pe care-i huliți și despre care spuneți că sunt incompetenți, că sunt ingineri, ăștia au făcut cultura din Cluj, până la urmă, prin deciziile lor. Da. Așa că v-aș ruga să aveți respect față de ei pentru că ei au creat ceea ce este astăzi la Cluj”, a afirmat Emil Boc.

Ulterior, primarul Emil Boc a bătut în retragere și a anunțat că se va face un nou regulament de acordare a banilor nerambursabili pentru cultură.

În ședința Consiliului Local din 4 martie, primarul Emil Boc a revenit și a anunțat că se va face un grup de lucru, format din angajații Primăriei și reprezentanții mediului cultural: Centrul Cultural Clujean, Opera Română, Creat Act Enjoy, Daiszler, Asociația Culturală Pro Transilvania, Muzeul de Artă, Magic Puppet, Alt Art, TIFF, pentru să redacteze noul regulament de acordare a banilor nerambursabili de la bugetul local. 

Comentarii Facebook