35 de planuri de afaceri ale unor tineri din regiunile Vest și Nord-Vest, finanțate cu câte 25.000 euro prin proiectul NewBiz (P)
Peste 400 de persoane din regiunile de Vest și Nord-Vest ale țării vor participa la participa la cursuri de administrarea afacerilor, iar planurile de afaceri ale altor 35 de persoane vor primi finanțări de până la 25.000 de euro fiecare, prin intermediul proiectului ”Dezvoltarea spiritului antreprenorial și a competențelor manageriale pentru a genera un număr crescut de afaceri-NewBiz”.
Proiectul este realizat de Academia de Studii Economice (ASE) din București, în parteneriat cu Asociația Pactul Regional Nord-vest pentru Ocuparea și Incluziune Socială (PROIS-NV), acesta fiind cofinanțat din Fondul European prin Programul Opreațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
”La acest proiect avem nu mai puțin 410 persoane, care beneficiază de 15 cursuri, dintre care cel mai important este cel de dezvoltare a competențelor antreprenoriale. Ceea ce a fost foarte important pentru noi a fost să organizăm un concurs de idei de afaceri, pe baza unor planuri de afaceri, pe care le-au realizat concurenții noștri. Acum suntem în faza a treia, de implementare, iar până la sfârșitul lunii iulie trebuie să semnăm acordurile de finanțare, pe baza cărora să se deruleze procedurile de subvenție. Urmează, în următoarele 6 luni, până în data de 5 decembrie, să se finalizeze implementarea, care înseamnă acordarea subvențiile”, a declarat prof. univ.dr. Gheorghe Orzan, de la ASE București, manager de proiect.
Prof. Orzan a explicat că după ce semnează acordul pentru subvențiile de 25.000 euro, concurenții au obligația de a-și desfășura activitatea pentru o perioadă de minim 3 ani de zile, după încheierea proiectului, și de a-și menține salariații pentru cel putin 6 luni.
Directorul executiv al PROIS-NV, ing. Silviu Ispas, a explicat că selecția planurilor de afaceri câștigătoare, care vor primi subvențiile pentru a-și porni activitatea, a fost realizat urmând și două criterii importante.
Potrivit acestuia, un procent de 60% dintre planurile de afaceri câștigătoare trebuia să fie ale unor studenți sau masteranzi, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, proiectul fiind unul dedicat tinerilor studenti, iar 60% dintre planurile de afaceri trebuie să fie realizate de femei.
”Înteleg că le este greu unor persoane să inteleagă de ce planul lor de afaceri, care a obținut 86 de puncte, să nu fie ales și al unui student, care a obținut 52 sau 51 puncte, să fie selectat, însă studenții au fost ”vedetele” proiectului”, a mai spus Silviu Ispas.
În cadrul conferinței interregionale ”Idei de succes! Tineri antreprenori pentru România!”, care se desfășoară joi, 16 iulie, la Centrul de Cultură Urbană Casino, din Cluj-Napoca, își vor prezenta proiectele și trei antreprenori, câștigători ai concursului de idei de afaceri.
Primul dintre cei trei este un tânăr de 24 de ani, Alexandru Vlad, realizator de filme documentare, care a primit finanțarea pentru a porni o platformă specializată pentru creatorii independenti de filme, în care își pot prezenta proiectele, le pot trimite la festivaluri sau le pot distribui către un public mai larg.
A doua câștigătoare este Doris Nebert, care va înființa un club pentru copii în județul Bistrița-Năsăud, unde cei mici își vor putea pune în practică creativitatea, fie că este vorba de construcția unui robot, de realizarea unui film de animație sau a unei construcții speciale.
Cea de-a treia persoană care a primit finanțarea este Somkereki Andreea, care își dorește să pună pe picioare o afacere de cadouri unicate, lucrate manual.
Dintre cele 35 de proiecte câștigătoare, 15 sunt din județul Cluj, 5 din Timiș, câte 2 din județele Satu Mare, Sălaj, Bihor, hunedoara, Caraș-Severin, Maramureș și Bistrița Năsăud, iar unul este din Arad. Cele mai multe (șapte la număr) vizează domeniul IT, fiind urmate apoi de cele ce vizează publicitatea, activitățile de entertainment și turismul.
0 Comentarii