Duminica 22 Decembrie

4 metode prin care obții mai multe apartamente decât încap într-un bloc. Cum apar ”apartamentele gonflabile”


Constructorii folosesc tot felul de tertipuri pentru a obține mai multe apartamente într-un bloc. Oricum, practica este răspândită la nivel național așa că nu vă puteți păzi, dar trebuie să știți de ce se construiește așa.

Toată lumea știe că nu prea poți umbla la structura de rezistență – e riscant să elimini stâlpi (nu că nu s-ar întâmpla și asta), așa că trebuie să faci cumva încât apartamentele să pară cât mai spațioase, dar cumva-cumva să reușești să mai înghesuiești încă unul în anvelopantă fără să depășești suprafața pe care ai voie să o ocupi după obținerea PUZ-ului.

De data asta o să trec peste situațiile în care toate suprafețele se reduc, asta e simplu de observat.

Metoda 1: bucătăria își pierde dreptul să aibă fereastră proprie. Este metoda cea mai simplă.

Metoda 2: faci apartamente open-space: nimeni nu își dă seama când bucătăria și livingul au o zonă de suprapunere funcțională care vine cu efecte secundare.

Metoda 3: se îngustează bucătăriile și/ sau una sau mai multe camere din fiecare apartament.

Metoda 4: încerci să faci garsonierele să pară apartamente de două camere, iar apartamentele de două camere să pară de trei. Nimeni nu se va prinde, nu e ca și cum cumpărătorii chiar ar putea să facă test-drive-uri la apartamente.

Cea mai folosită este metoda 4, cea a apartamentelor gonflabile.

Eu dacă aș fi șeful Inspectoratul de Stat în Construcții local aș lua drept afront tipul ăsta de „maradone” din proiectele care îmi trec prin față: e strigător la cer când un apartament are sub 52 mp (suprafața utilă minimală obligatorie de la două camere), apare la vânzare cu suprafața de – să zicem – 57,6 mp și este vândut ca apartament de trei camere (ce ar trebui să aibă obligatoriu minim 66 mp).

Care sunt etapele trucului: se împarte garsoniera în două, ca să pară că are două camere în loc de una, se adună suprafața balconului deschis la suprafața utilă (care ar trebui să fie doar spațiile închise și încălzite), apoi se mută bucătăria în livingul care devine, astfel, celebrul “open-space”.

Manevra e similară cu raportarea producției de la CAP din bancurile din comunism – în realitate ai un mic apartament de două camere cu balcon, dar vinzi imaginea unui apartament de trei camere respectabil, scrie Hotnews.ro.


Comentarii Facebook