7 din 10 români nu au un fond de economii şi trăiesc la limită fiecare zi: „Am strâns mult cureaua. Nu reuşesc să adun nici facturile"
Pandemia i-a făcut pe tot mai mulți români să trăiască cu grija zilei de mâine. Cei mai mulți bani se duc pe mâncare și rate. Iar când vine vorba de economii, unii reușesc cu greu, alți se plâng că nu pot să pună niciun leu deoparte.
Valul de scumpiri la energie electrică și produsele alimentare îi fac pe români să drămuiască fiecare bănuț.
Procentul celor care acordă importanță economisirii a crescut cu 15 procente față de 2019. Însă, suma pe care reușesc unii români să o pună deoparte este infimă, 300 de lei pe lună. Nici măcar 100 de euro.
„Am strâns mult prea mult cureaua. Nu reușesc să îmi strâng nici facturile", spune un bărbat.
„Nu avem de unde să punem deoparte. Ne ajuta şi copiii foarte mult", mai spune cineva.
„Şi dacă vin zile negre? Asta e ne împrumutăm", este soluţia găsită de cineva.
Potrivit unui studiu, la aproape doi ani de la declanșarea pandemiei, 51% dintre români consideră că este esențial să pună deoparte bani pentru zile negre. Procentul este în creștere față de anul 2019, când doar 36% acordau importanță economiilor.
„Este un moment în care oamenii se gândesc cu mai mare atenție la cum îşi drămuiesc banii, cum îi cheltuie, ce alocă pentru rate, pentru facturile la utilităţi, pentru alte cheltuieli în așa fel încât să își permită”, spune Adrian Negrescu, economist.
Doar unul din doi români pun deoparte lunar o sumă fixă, în timp ce șapte din zece economisesc în funcţie de câți bani le-au rămas după ce și-au plătit toate cheltuielile.
Românii economisesc, în medie, 309 lei lunar, echivalentul a 58 euro, în cazul unui salariu mediu net de 3.541 lei. Nici măcar 10% din totalul veniturilor. Suma este mai mare cu 23 de lei față de cât economiseau în medie anul trecut.
„Avem 1.6 milioane de români care câștigă salariul minim și cărora le este foarte greu să pună bani deoparte”, mai spune Adrian Negrescu, economist.
„Ne plătim toate datoriile la stat în primul rând, după aia ne calculăm cam cât ne trebuie pentru mâncare", spune cineva care reușește la final de lună să pună un ban în contul de economii.
Specialiștii ne recomandă să stabilim ce economii facem încă de la începutul luni, și nu la sfârșit așa cum avem tendința.
„Poți economisi acești 20% începând prin a te plăti pe tine însuți la început de lună, nu la sfârșit de lună să vezi ce îți mai rămâne”, recomandă Irina Chiţu, analist financiar.
Austriecii sunt liderii Europei, economisesc în medie 344 de euro lunar, iar pe locul doi sunt slovacii care fac economii în medie de 123 de euro pe lună.
9 Comentarii
Cand am plecat, de 15 ani, v-am lasat prosti si flamanzi, acuma sunteti si alea de atunci si rupti in fund. Fiecare popor isi merita conducatorii. hihi.
@diasporean: stai acolo unde esti si nu te baga intre noi...lasa ca sstiu rrumanasii ce au de facut aici, voteaza dreapta, haur si alte chestii...
@diasporean: consecințele guvernări pnl, aceasta ciuma galbena care a îndatorat și sărăcit România
Nu mai am loc sa fac gaura in curea asa de mult am tot strans-o. Ce sa ma fac? Rog raspuns urgent.
Betoane doar nu o sa mâncați betoane
@Sper care v-ați mutat in cotețe mai aveți ceva casuca la țară unde sa va depozitați in vremuri grele: pai noi suntem clujeni de cel putin ,4 generatii, ce casuta la tara...nu suntem vinituri ca tine
Sa te chinui sa economisesti ca sa ce? sa-ti dea banca 2% dobanda la lei, de pe care sa mai vina si statul sa-ti ia 16% din "profit", in timp ce inflatia ii 8%, iar imobiliarele cresc cu 20% pe an?
Daca vreti sa economisiti in ceva pe termen mediu-lung (5-10 ani), cumparati-va bitcoin. Are o crestere medie anuala de 200% in ultimii 10 ani.… Citeste mai departe
@Hank Rearden: cel mai bun sfat - ha, ha! Ce bine vor gusta bitcoinii ăia cînd nu va fi curent electric și nici păpică în magazine!
VINE TAVALUGUL PESTE NOI !!!!