Vineri 22 Noiembrie

A scăzut drastic numărul imobilelor vândute în Cluj. Tranzacțiile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani!


Creșterea bulei nerealiste a prețurilor din imobiliare, i-a făcut pe noii locuitori ai Clujului să renunțe la gândul de a achiziționa propriul imobil. În primul trimestru din 2023 tranzacțiile din Cluj au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

În timp ce, agenții imobiliari încearcă să-i convingă pe români că prețurile nu vor scădea, iar oamenii oricum continue să achiziționeze imobile la prețuri absurde, situația „în teren” este alta.

Aproximativ 33.000 de unități individuale au fost vândute în România , în primul trimestru din 2023, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Volumul unităților vândute este cu 10.000 mai mic față de perioada similară din 2022, o scădere de 23%. Aceasta reprezintă cel mai scăzut volum de tranzacționare trimestrial raportat din 2021 și până în prezent, scrie Hotnews.ro.

Astfel, se accentuează tendința de scădere a tranzacțiilor, observată din a doua jumătate a anului trecut (în România, în trimestrul 4 din 2022, au fost vândute cu 6% mai puține imobile comparativ cu trimestrul 4 din 2021). ​​La nivel local, ajustarea cererii în primele trei luni din 2023 comparativ cu anul anterior, indică un declin în 35 de județe, inclusiv municipiul București, și o creștere în 7 județe. 

În primul trimestru din 2023 tranzacțiile din Cluj au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 7 ani

Condițiile actuale de piață arată destul de clar faptul că intenția de achiziție din Cluj a scăzut la nivelul minim al ultimilor ani. Conform datelor Google, interesul de căutare la nivelul județului Cluj este cu 35% mai scăzut decât la începutul anului 2022 și cu 45% sub nivelul atins în 2021, anul cu cea mai intensă activitate de tranzacționare. 1.832 de unități individuale au fost vândute în jud. Cluj, în primul trimestru din 2023, conform datelor publicate de ANCPI. Volumul unităților vândute este cu 1.025 mai mic față de perioada similară din 2022, o scădere de 36%. Comparând datele istorice publicate de ANCPI, constatăm că, la începutul anului 2023, au fost vândute cele mai puține unități individuale din ultimii 7 ani.

Diminuarea cererii potențiale în piața cu cea mai scăzută accesibilitate din România nu este considerată ca fiind o surpriză de către majoritatea specialiștilor. Conform estimărilor ValorEasy, în Cluj-Napoca se înregistrează cea mai mare diferență dintre ritmul de majorare a prețurilor proprietăților și ritmul de creștere a veniturilor populației. 

Prețurile din Cluj-Napoca s-au apreciat cu peste 90% în perioada 2015 - 2022, dublu față de media națională, și au depășit majorarea câștigului salarial din aceeași perioadă. Conform BNR, în Cluj-Napoca sunt necesari aproximativ 11 ani pentru achiziția unei locuințe de 55 mp (fără finanțare), în timp ce în București sunt necesari 7,5 ani.

Comentarii Facebook