Absolvent de profesională e ofertat cu 4.000 de lei brut, iar un absolvent de facultate cu 2.230 de lei brut
Un tânăr care termină școala profesională este ofertat la finalul instruirii cu un salariu brut de minim 3.500 - 4.000 de lei pe lună, în timp ce un absolvent de facultate primeşte 2.230 de lei brut, potrivit declaraţiilor unor antreprenori participanţi la seria de conferinţe "Pactul pentru Muncă", organizate de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, scrie Agerpres.
preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, cere dezvoltarea şcolilor profesionale, care sunt transformate în clase de liceu teoretic.
”Cred că este important să reînvăţăm că meseria este brăţară de aur şi că şcolile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5, că poţi să înveţi o meserie respectabilă, bine remunerată în ţara ta. Să nu uităm că dintotdeauna meseriile au susţinut naţia, contribuind la dezvoltarea durabilă a ţării. În acest sens, trebuie asigurate criterii de bune practici, cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condiţiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel naţional, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor şi angajatorilor, un sistem care să pună accentul pe oferirea de şanse tinerilor indiferent de categoria socială, de a se califica într-o profesie care să le aducă beneficii şi satisfacţie pe termen lung şi pe interesele angajatorilor de a avea acces la forţa de muncă bine calificată, cu competenţe specifice solid asimilate", a comentat Cristina Chiriac.
Institutul Naţional de Statistică anunță că, în ultimii zece ani, populaţia şcolară din România a înregistrat o scădere de peste 30%. În anii '90, peste 300.000 de elevi urmau cursurile unei şcoli profesionale, în timp ce în anul şcolar 2019/2020 numărul acestor elevi era de doar puţin peste 100.000, adică de aproximativ trei ori mai puţin faţă de acum trei decenii, se precizează în comunicatul CONAF.
”Dacă la începutul anilor '90 şcolile şi universităţile din România numărau peste 5 milioane de elevi şi studenţi, în acest an şcolar numărul acestora a ajuns la 3,5 milioane. Din rândul elevilor claselor I-XII au dispărut aproape 1,5 milioane, un declin dramatic al cifrei populaţiei şcolare. Imediat după Revoluţie, erau peste 4 milioane de elevi, din care, în învăţământul primar şi gimnazial, mai mult de jumătate, iar în cel liceal aproape un milion. A crescut, în schimb, numărul de studenţi: de la circa 200.000 în 1990 la peste 500.000 studenţi în prezent", spune în comunicatul CONAF.
40 Comentarii
Școlile Profesionale Trebuie Să Dispară Definitiv Din Lume, Deoarece Acest Tip De Învățământ Este De Proști Și Proaste, Așa Se Zice, Pentru Că: Așa Este.
Mai Mult De Atât, Există Internet Pentru A Învăța Orice!
Este Mult Mai Bine La Liceu, I-ar Pentru Cine Are Capacitate, Și Este Absolvent Ori Absolventă De Bacalaureat, Merge La Facultate:… Citeste mai departe
asa e si normal, majoritatea celor care termina o faculatte ajung sa vanda haine in mall-uri. Cine termina o profesionala are o meserie care de obicei este cam ocolita
depinde ce facultate ca unii dintre ei is mai prosti decat cei cu 8 clase
mi se pare normal sa platesti mai mult o persoana cu o pregatire pe care o gasesti mai greu.
Mai este si cealalta parte : personalul cu facultate este obligat practic sa ascunda orice diploma de licenta/master/doc la angajare din cauza taxelor exagerate. Angajatorii nu vor sa dea atat, unii nu-si permit. Sistemul forteaza oamenii spre evaziuni, manevre si smecherii. Toate au consecintinte.
Țara are nevoie de muncitorime CALIFICATĂ, nu de absolvenți de facultate, că ăia lucrează ca NECALIFICAȚI pe post de casieri, livratori de pizza etc.
Bineintales ca un absolvent de profesionala, care cunoaste bine o meserie aflata la mare cautare, va castiga mai bine decat un absolvent de facultate pe o specialitate fara cautare pe piata muncii.
Ca exemplu concret dau ca exemplu un "mester" in finisase interioare, daca e om serios si stie sa faca o treaba de calitate, va castiga si mai mult de… Citeste mai departe
@Marius G.: UBB-ul e campioana la specializari din astea de "balet si bune maniere" care asigura o diploma cu care absolventii sigur se pot angaja vanzatori pe la vreun magazin din mall! De universitatile private nu mai zic!
depinde de facultate,daca a terminat medicina sau informatica sau politehnica este platit, daca a facut una din facultatile in care nici un absolvent dintr-o promotie nu reuseste sa lucreze in domeniul pentru care s-a pregatit ajunge sa fie "ofertat"doar ca vanzator sau comisionar,Din pacate aceste facultati sunt multe:Stiintele comunicarii.Stiinte… Citeste mai departe
Nu mai gasesti un tinichigiu in Cluj,de instalatori nici nu poate fi vorba,daca gasesti pe unul te usca,a montat o chiuveta cu 3 mil.Cred ca de IT-isti avem nevoie,fac ei ceva programel si se monteaza singura chiuveta ?!
@Postacul neutru: ITistii macar se pun la intelectuali, dar de agentii de vanzari (care plimba toata ziua hartii din stanga in dreapta) sau agentii imobiliari sau asa zisi consilieri de tot felu, ce zici ?
Astea sunt vremurile, oamenii prefera meserii usoare in defavoarea murdaritului pe maini, si atunci cand raman 10 instalatori, 9 zidari si 8… Citeste mai departe
@Marius G.: Care murdărit pe mâini? Există echipamente de lucru, inclusivi ochelari de protecție și mănuși! Munca se poate face CURAT, chiar mai curat decât un IT-ist transpirat după ore de stat pe scaun.
Fac treaba cat pt 100 de lingăi, arat bestial și nu ma dau in laturi dacă-mi place....
Totul se rezuma la cum stai de-acasă!
pai mana de lucru unde chiar lucri si transpiri COSTA BAA.
puturosii aia de ITisti de besesc pe scaune cu facultatea lor cu tot nu valoareaza nimic
E bună și școala profesională, dar sa nu concurezi cu un robot. Si, tot la mai multe meserii, oamenii vor fi nevoiți să concureze cu roboții.
Avantajul roboților e ca nu se îmbolnăvesc de noul coronavirus.
De aia sunt atat de mult invinovatiti oamenii in zilele astea. Trebuie sa-i înlocuiască cu roboți pe unii.
@Vasile: uite, in fruntea tarii deja s-a facut inlocuirea asta
@klauss werner ioan: Cu precizarea că totusi președintele a terminat Fac de Fizică, nu o școală profesională.
Ar putea să îi pună o AI sau sa i-o schimbe pe aia care o are, poate l-ar face mai destept.
@klauss werner ioan
Da ma, ca Dancila era perfecta! IQ intre IQ-uri! Clona lui Einstein de-a dreptul!
Da apropo, cum de era prezentata ca cea mai buna optiune, perfecta pentru condus o tara, cand pana si PSD-ul a ascuns-o in dulap de la carma partidului?
Cand ne-a mintit PSD-ul ? Atunci, ca e ideala, sau ulterior ca e gramada si trebuie… Citeste mai departe
Normal ca este asa; cel cu profesionala stie face ceva palpabil, cel cu facultatea (in cele mai multe cazuri) stie teorie pe de rost...
Deja e expirat ce zice dna.
Multe din activitățile facute de cei cu profesională o sa fie facute de roboți in Noua Lume.
O sa închidă fabricile pe motiv de nou coronavirus, o sa dea vina pe oameni ca nu-s ascultători, si apoi o sa le umple de roboți.
@Vasile: @Vasile: Poate tu esti expirat si nu vezi realitatea.Unele activitati vor fi inlocuite de roboti,altele nu,ca nu se pot.Si apropo,activitatile multora cu diploma si abilitati 0 barat,nu vor fi inlocuite,caci ei nu stiu sa faca nimic.
@dan: Intre 16 martie si 15 iulie au fost incetate 875 000 contracte de munca. Fa tu o estimare in procente, ce procent din contractele de munca incetate au fost ale unora cu scoala profesională, ce procent ale unora cu liceu si ce procent ale unora cu facultate.
La fel procedează si pt cei care lucrau la negru si acum nu mai lucrează.
@Vasile: Daca viitoare cand trebuie sa iti schimbi un robinet sau o priza, sa chemi un robot ...