Duminica 8 Septembrie

Adevărul din spatele ofertelor tentante de pe piața imobiliară: De ce unele apartamente din București și Cluj sunt o investiție proastă


În contextul pieței imobiliare din marile orașe ale României, precum București și Cluj, apar frecvent oferte de apartamente la prețuri tentante, menite să atragă atenția cumpărătorilor. Însă, înainte de a te lăsa sedus de aceste chilipiruri aparent avantajoase, este crucial să cunoști capcanele ascunse care pot transforma o achiziție promițătoare într-o investiție dezastruoasă. Iată de ce unele apartamente, oricât de atrăgătoare ar părea financiar, ar trebui evitate cu orice preț.

Bogdan Dinu, specialist în educație financiară, a explicat ce trebuie să știm înainte de a achiziționa o locuință.

Anul construcției reprezintă un detaliu extrem de important. Cei care optează pentru apartamentele aflate în blocuri vechi e bine să le cumpere pe cele construite după anul 1979. După ce a fost cutremurul din 1977, standardul după care au fost construite blocurile s-a schimbat. Din acest motiv, sunt recomandate apartamentele în blocuri doar după acest an.

„Dacă mergem pe un apartament într-un bloc vechi, ar trebui să ne uităm la anul de construcție, dacă este într-o zonă seismică, cum este în București, de exemplu, unde ar trebui să fie după anul 1979, pentru că deși cutremurul a fost în 1977, normativul P100 de proiectare seismică, construcție din beton armat, a fost modificat și pus în vigoare abia în 1979, deci ne interesează foarte tare să fie după acest an. Standardul după care s-au construit blocurile după cutremur s-a modificat în 1979, atunci a apărut standardul. Și atunci ar trebui să cumpărăm în blocuri care s-au construit după acel an”, a explicat Bogdan Dinu la Antena 3 CNN.

Totodată, multe persoane cumpără apartamente de la un dezvoltator care încă se ocupă de construirea imobilului. 

„În cazul în care cumpărăm de la un dezvoltator care acum construiește, ne interesează ca acel dezvoltator să aibă toate actele în regulă, și să fie solvabil. Să aibă actele în regulă și pe teren, să nu ne trezim că există cerere de retrocedare, dar și autorizația de construire”, a mai explicat specialistul.

Comentarii Facebook