Agențiile imobiliare din Cluj se joacă cu mintea oamenilor? Mizează pe o tehnică de manipulare folosită de Black Friday: „Poate, poate pică vreun prost”


Piața imobiliară din Cluj-Napoca șochează din nou și pare a fi cuprinsă de un fenomen tot mai des întâlnit: creșterea prețului locuințelor care nu se vând luni de zile. În ultima vreme, agențiile imobiliare din municipiu par să aplice această strategie în mod frecvent, majorând prețurile cu 5.000-10.000 de euro la apartamentele care rămân nevândute.  

Chiar dacă oamenii ar fi tentați să creadă că piața influențează scumpirea apartamentelor, ar putea fi, de asemenea, o strategie de marketing.

Mai precis, când un apartament se scumpește după câteva luni de la publicarea anunțului, cumpărătorii ar putea să aibă impresia că valoarea lui reală este mai mare decât credeau inițial. 

În ultima perioadă, tot mai mulți clujeni au semnalat acest fenomen și nu puțini sunt cei care au ajuns la concluzia că agențiile imobiliare vor doar să-i facă pe cumpărători să se teamă că ar putea rata o oportunitate, cum se întâmplă de Black Friday, ceea ce îi determină pe oameni să cumpere mai repede. 

Tehnica agențiilor imobiliare a fost intens comentată pe rețelele de socializare, după ce un clujean a întrebat care e logica din spatele acestor scumpiri. El a relatat că primește constant notificări din partea agențiilor prin care este anunțat că prețurile unor locuințe pe care le-a salvat au crescut. 

„În ce logică funcționează agențiile imobiliare? Stau cu un apartament la vanzare peste 6 luni, nu se vinde, iar ei se gândesc să crească prețul pentru că...? Pentru ce cresc prețurile din pix?”, a întrebat clujeanul. 

Captură de ecran 2025-02-19 093105.png

Răspunsurile internauților nu au întârziat să apară, cei mai mulți fiind de părere că este vorba doar de o tehnică de manipulare. 

Să creeze starea de FOMO pentru cei care au salvat anunțul: Să te grăbești, că altfel se tot scumpește”, a comentat un internaut. 

Se întâmplă frecvent asta pe toate platformele… lucru care mă amuză.  Da, unii pot spune că, în timp, proprietatea respectivă și-a mărit valoarea, însă ce nu se ia în calcul este faptul că deja prețul inițial era oricum cu mult peste cât merita de fapt… că de-aia nici nu s-a vândut așa repede.  

Până la urmă, fiecare își listează bunul la vânzare după bunul plac și adaugă/scade după cât dorește. Unii oameni însă nu vor neapărat să vândă, ci vor doar să dea o țeapă cât mai mare… poate, poate pică vreun prost.”, a adăugat o altă persoană. 

Un alt clujean susține că proprietarii de apartamente refuză să accepte că valoarea locuințelor pe care le-au pus la vânzare nu se ridică la valoarea sumei cerute: „Logica e că toate prețurile cresc, de ce să nu crească și prețul lor? Cunosc o casă care stă de 2 ani la vânzare, nu s-a vândut cu 140 și acum stă cu 160. Unii nu vor să vadă realitatea, probabil. Stau cu ele așa, poate pică vreunul.”. 

Pe de altă parte, un tânăr care urmărește piața imobiliară de trei ani de zile a ajuns la concluzia că agențiile imobiliare se folosesc de diferite anunțuri cu imobile extrem de scumpe pentru a menține prețurile ridicate. 

Cunosc și eu o casă care acum 3 ani de zile era 180k, acum este 450k, dar tot nu se vinde. Acum 2 ani știam aproape toate casele după criteriile mele de căutare, unele mai sunt și acum la vânzare. Probabil anunțuri puse de agenți special ca să țină prețul sus și să inducă în eroare cumpărătorul. Dacă apare un anunț la un preț corect, în general dispare în aproximativ o lună.”, susține acesta.   

Comentarii Facebook