Alimentele care se vor scumpi din cauza secetei. Canicula a distrus peste 2 milioane de hectare de pământ


În această toamnă, rafturile magazinelor vor reflecta scumpiri și o creștere a produselor de import. Seceta a afectat peste 2 milioane de hectare, lovind în special cultura de porumb, ceea ce va reduce producția cu 30% față de anul trecut.

Aceste pierderi se vor resimți în prețurile produselor de bază. Producătorii de pui au anunțat deja că, din toamnă, prețul unei caserole de carne va crește cu 5%, din cauza costurilor ridicate la furaje, generate de secetă. De asemenea, făina de mălai și uleiul vor suferi scumpiri, specialiștii anticipând o creștere de până la 10% la ulei.

Producția internă de cartofi a scăzut cu 40% din cauza secetei, ceea ce va duce la o creștere de 20% a prețului cartofilor românești. Probleme similare se întâlnesc și în Germania, Olanda și Belgia, iar cartofii de import ar putea fi cu 30% mai scumpi în toamnă.

Agricultura suferă și în sectoarele zootehnice, unde pesta porcină și gripa aviară au afectat puternic industria. Dacă acum 10 ani, 70% din carnea de porc vândută în magazine provenea din producția internă, acum doar 10% este produsă local, restul fiind importat. Situația nu este mai bună nici în sectorul avicol, afectat de gripa aviară.

Importăm și o cantitate semnificativă de legume și fructe din Olanda, Turcia și Egipt. În primele 6 luni ale acestui an, România a cheltuit 5 miliarde de euro pe alimente din import, aproape dublu față de primele 3 luni ale anului.

Comentarii Facebook