Alimentele de bază s-au scumpit cu 20%
Prețul alimentelor de bază au crescut cu 20% faţă de luna decembrie a anului 2018.
Preţul cartofilor a urcat la 21,71%, iar cel al citricelor a înregistrat o creştere de 20,1%. Preţurile au avansat şi în cazul combustibililor şi al tutunului, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.
Pe lângă scumpirile înregistrate în cazul cartofilor (21,71%) şi în cazul portocalelor şi lămâilor (20,01%), INS arată că există şi scăderi ale preţurilor în cazul anumitor produse principale de consum. Ouăle s-au ieftinit cu 7,71% iar fasolea are un preţ mai mic cu 2,18% faţă de finalul anului trecut, potrivit datelor INS.
În luna iulie a anului în curs (2019), fructele s-au ieftinit cu 1,31% faţă de iunie, iar preţul cartofilor a scăzut faţă de iulie, cu 11,41%.
Pe de altă parte, în iulie preţurile cărnii de porc au crescut cu 0,58%, oule au fost mai scumpe cu 0,64% iar telemeaua a înregistrat o scumpire de 0,55%, mai arată analiza INS.
Raportat la finalul lui 2018, tutunul a devenit mai scump cu 6,18%, preţul combustibililor s-a mărit cu 4,79%, energia termică a înregistrat un avans de 4,79%. Pe de altă parte, INS arată că preţurile gazelor naturale a scăzut în primele 7 luni ale lui 2019 cu 4,93% iar energia electrică s-a ieftinit cu 0,61%.
Scumpiri au fost înregistrate şi în cazul serviciillor de transport aerian, acestea mărindu-şi preţurile cu 9,26% în iulie, raportat la iulie.
Raportat la sfârşitul anului trecut, serviciile de apă şi cele de salubritate au crescut cu 4,77%, abonamentele de televiziune au înregistrat un avans de 3,18% iar serviciile de telefonie s-au scumpit cu 5,66%, conform studiului INS.
0 Comentarii