Duminica 22 Decembrie

Am desființat școlile profesionale și am rămas fără meseriași. AJOFM Cluj: Cererea e de 4 ori mai mare decât numărul absolvenților

 

România a desființat școlile profesionale, iar acum se confruntă cu o lipsă de meseriași pe piață. La Cluj, cererea este de patru ori mai mare față de numărul absolvenților.

 

Inspectoratul Scolar Județean (ISJ) Cluj a chemat la discuții oamenii de afaceri clujeni și reprezentanții școlilor și ai AJOFM pentru a discuta despre dezvoltarea învăţământului tehnic şi tehnologic.

 

Nevoia de absorbţie pe piaţa muncii este de 4 ori mai mare decât numărul absolvenţilor de învăţământ tehnic şi tehnologic din fiecare an. Avem nevoie de 21.000 de încadrări pe an, în comparaţie cu maxim 5000 de absolvenţi anual. Propun ca ponderea claselor destinate învăţământului tehnic şi tehnologic să ajungă la 50-55%”, a declarat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.

 

Șeful Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor din Cluj, Augustin Feneşan, a spus că ”lipsa de pe piaţă a unor persoane calificate pentru patiserie-cofetărie, lipsa de interes pentru meserii în domeniul construcţiilor, dar şi dificultatea de a face atractivă o şcoală profesională de 2-3 ani sunt din cauza faptului că AJOFM Cluj oferă cursuri de calificare de scurtă durată”.

 

Directorul EnergoBit, Laszlo Attila, a spus că ar angaja pe loc electricieni de joasă tensiune. ”Ar trebui înființată o clasă de electricieni de joasă tensiune cărora le-am asigura loc de practică şi posibilitatea de a fi angajaţi dacă se dovedesc performanţi”. 

 

Reprezentantul Terapia a ar avea nevoie de operatori chimişti. De asemenea, lipsesc de pe piață oameni pregătiţi în meserii precum sudor, trefilator, operator pe maşini cu comandă numerică, prelucrător prin aşchiere.

 

ISJ Cluj intenționează să restructureze reţeaua şcolarp şi se cunsultă cu diverși factori: directorii de şcoli, cu parlamentarii clujeni, cu părinţii şi cu elevii.

Comentarii Facebook