Amenzi uriașe și permis suspendat pentru șoferii care nu se conformează regulilor! Ce trebuie să faci în cazul unui accident ușor


Românii petrec extrem de mult timp în trafic. Motiv pentru care este imposibil ca, din când în când, să nu fie implicați în diverse accidente ușoare sau tamponări. Cele mai multe accidente petrecute pe teritoriul țării noastre sunt însă minore și se pot finaliza cu înțelegere între șoferii implicați. Sau chiar o înțelegere parafată în fața organelor de ordine.

Ce trebuie să facem în cazul unui accident

În cazul unui accident de circulație ușor, șoferul implicat are la dispoziție 24 de ore pentru a-l declara. Asta în cazul incidentelor din care rezultă doar pagube materiale. În cazul în care accidentul se soldează cu victime omenești, șoferul trebuie să respecte regulile, inclusiv cea de a nu mișca mașina din poziția în care a rămas după producerea accidentului.

Ce se întâmplă dacă nu declari un accident uşor

Cei care nu declară accidentul însă, riscă amenzi serioase. Mai mult decât atât, aceștia pot rămâne fără permis pentru o perioadă lungă de timp, scrie observatornews.ro.

Permisul poate fi ridicat inițial pentru 30 de zile. Însă, în cazul în care este vorba despre o recidivă sau în cazul în care șoferul pleacă de la locul accidentului și refuză să se prezinte la secția de poliție, perioada crește semnificativ.

Cum trebuie să procedăm

Șoferii implicați trebuie să încheie o înțelegere amiabilă în cazul în care pagubele sunt minime. Este extrem de important ca înțelegerea să fie completată complet și corect. În acest caz, declararea accidentului la poliție nu mai este necesară, deoarece asigurătorul va rezolva dosarul în baza constatării. Mai mult decât atât, șoferii implicați trebuie să mute mașinile cât mai aproape de bordură. În cazul în care se ajunge la poliție, este important de știut că accidentul trebuie declarat la secția de poliție de pe raza căreia s-a produs accidentul.

Ce se întâmplă în cazul mașinilor care sunt accidentate în timp ce se află în parcare

Atunci când o mașină parcată este accidentată, procedura este puțin diferită. Șoferul mașinii parcate trebuie să se prezinte cu aceasta la poliție pentru efectuarea documentelor de constatare.

Pe de altă parte, șoferul care a lovit o mașină parcată nu are voie sa plece de la locul accidentului, fără a discuta în prealabil cu conducătorul celeilalte mașini sau, în cel mai rău caz, să lase un număr de telefon în parbrizul mașinii lovite pentru a putea fi contactat. În cazul în care există martori ai accidentului sau camere de supraveghere video, șoferul vinovat va fi identificat și poate fi acuzat inclusiv de părăsirea locului accidentului.

Comentarii Facebook