Amenzi usturătoare pentru patronii benzinăriilor din Cluj! 20 de firme au fost controlate de ITM


Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj au desfășurat, în perioada 2-4 septembrie 2024, ample acțiuni de control la angajatorii care desfășoară activități de depozitare și comercializare a carburanților auto.

În urma a 20 de controale desfășurate la patronii de stații de carburant din județul Cluj, ITM a aplicat amenzi cuantum total de 18.500 lei.

Potrivit ITM Cluj, patru societăți comerciale au fost sancționate contravențional cu un număr de cinci amenzi, pentru: neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale  programului de lucru pentru fiecare salariat în parte;neasigurarea supravegherii purtării echipamentului individual de protecție de către lucrători; neasigurarea autorizării operatorului care deservea stația GPL; lipsa instruirii lucrătorilor în domeniului securității și sănătății în muncă; lipsa semnalizării zonelor cu pericol de explozie.

Campania ITM Cluj a fost desfășurată ca urmare a tragediei de la Crevedia din anul 2023, unde 6 oameni au murit, iar alte 50 de persoane au ajuns la spital, în urma unei explozii la o stație GPL. 

Acțiunile Inspecției Muncii din anul 2023 în unitățile de distribuție a carburanților auto, generate și de unele evenimente grave cu consecințe deosebite asupra sănătății și securității lucrătorilor, precum și asupra altor persoane aflate în apropiere, au relevat faptul că nu toți angajatorii din acest domeniu respectă prevederile legale privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.

Ca urmare a numărului mare de neconformități identificate, respectiv a numărului mare de măsuri dispuse, a apărut necesitatea continuării acestor demersuri prin inițierea și desfășurarea unei noi campanii naționale de verificare în acest domeniu.”, au transmis reprezentanții ITM Cluj. 


Comentarii Facebook