Duminica 8 Septembrie

ANAF a pus ochii pe banii de la nuntă! Este cazul ca mirii să-și facă probleme cu privire la darul de nuntă?


Încă de acum câteva luni, ANAF a tot adus în discuție impozitarea impusă asupra veniturilor care nu pot fi justificate, aducând la cunoștință că au pus ochii și pe banii de la nuntă. 

Deși mulți au crezut că ANAF vrea impozitarea darului de nuntă, din cauza unei informări eronate, nu mirii trebuie să-și facă probleme în acest caz, ci colaboratorii lor care obțin venituri din astfel de evenimente, dar „uită” să le mai declare la stat. 

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, a transmis Cornel Grama, consultant financiar. 

Așadar, ANAF nu a luat în vizor mirii și miresele, ci pe cei care obțin venituri din nunți, dar „uită” să mai plătească taxele aferente către stat. Din această categorie, se numără:

  • cântăreții de la petrecere (nuntă, botez, cununie, altele);
  • fotografii și cameramanii;
  • firmele de catering;
  • localurile;
  • altele.

Pe data de 19 septembrie 2023, Comitetul Executiv anunța modificarea Legii 70 prevede inclusiv modificarea plafonului de plată în numerar de la 10.000 de lei la 2.500 de lei, până în anul 2025. Astfel, până la data de 31 decembrie 2024 ar urma să intre în vigoare plafonarea plăților pe care le pot primi organizatorii de nunți, până la 5.000 de lei. Următoarea modificare a plafonului ar urma să vină pe 1 ianuarie 2025, când maximul va fi de 2.500 de lei.

Măsura ar avea ca scop combaterea evaziunii fiscale cu care ANAF se luptă de ani buni. Prin limitarea plăților cash, banii care sunt acordați pentru servicii ar putea fi controlați mai ușor. În acest sens, încă din anul 2018, inspectorii au întrebat mirii și firmele ce sume au obținut după astfel de evenimente.

Vă solicităm informaţii despre persoane fizice/Întreprinderi Individuale, Persoane Fizice Autorizate, Întreprinderi Familiale/ Societăţi Comerciale/ alte forme de organizare privind raporturile economice sau juridice pe care le-aţi avut cu ocazia evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile şi religioase”, extras din solicitarea ANAF pe care o primesc cei care își fac nunta.

Comentarii Facebook