Duminica 22 Decembrie

ANAF colectează retroactiv TVA la cafea și ceai. Capcana declarațiilor rectificative


Inspectorii antifraudă desfășoară controale în masă la operatorii economici din HORECA, privind cota TVA aplicabilă băuturilor preparate pe bază de cafea sau ceai.

Conform recentei interpretări ANAF, cota TVA aplicabilă acestor băuturi ar fi trebuit să fie de 19%, însă operatorii din sector au aplicat o cotă TVA de 9% de la începutul acestui an, astfel cum prevedeau și dispozițiile legale. În cadrul controalelor inopinate, inspectorii calculează diferența de 10% din prețul de vânzare al băuturilor pe bază de cafea sau ceai, începând cu luna ianuarie 2023 și îndrumă operatorii economici să depună declarații rectificative privind diferența TVA.

Bogdan Blaj, avocat coordonator în cadrul Blaj Law din Cluj, a precizat că, în urma unei interpretări eronate a dispozițiilor legale din partea ANAF, industriei HORECA i se impune să revizuiască modul în care a aplicat cota TVA în ultimele luni. Practic, ANAF pretinde plata diferenței de 10% din prețul de vânzare, în mod retroactiv.

În continuare, având în vedere anvergura acțiunilor desfășurate de ANAF și implicațiile practice ale acestora, încercăm să aflăm ce ar trebui să facă operatorii economici când se desfășoară acest control. 

Avocat Bogdan Blaj: ”În contextul controalelor recente demarate pe tema cotei TVA aplicabilă cafelei, discutând cu reprezentanții entităților din HORECA pe care îi reprezentăm, am identificat principala problemă cu care se confruntă aceștia în prezent. În momentul de față, organele fiscale întocmesc procese verbale prin care estimează suma de plată datorată retroactiv, iar mai apoi îndrumă operatorii economici să recunoască că datorează plata diferenței TVA și să își stabilească în mod individual creanța fiscală, prin depunerea unei declarații rectificative. Practic, întocmirea declarației rectificative echivalează cu o recunoaștere și va fi folosită pentru a obliga operatorul economic să achite suma respectivă. În cazul în care nu se depune această declarație rectificativă, ANAF trebuie să emită un titlu de creanță care va putea fi contestat. Este foarte important ca operatorii economici să înțeleagă care este mecanismul de contestare a documentelor fiscale întocmite de inspectorii antifraudă și este cu atât mai important să rețină că în măsura în care depun declarații fiscale rectificative, demersul de contestare a sumelor calculate de ANAF nu va putea avea succes.

În acest context, devine evident faptul că ANAF îndeamnă entitățile controlate să depună declarații rectificative, deoarece există un risc semnificativ ca autoritatea fiscală să nu poată susține cu succes interpretarea recentă dată reglementării cotei TVA în fața instanțelor de judecată.

Având în vedere situația actuală în care se află industria HORECA, actorii din acest sector trebuie să ia atitudine, respectiv să conteste orice decizie pe care o consideră injustă.

Echipa noastră sprijină operatorii economici atât în contestarea titlurilor de creanță, în măsura în care sunt emise de organele fiscale, cât și în desfășurarea demersului colectiv menit pe de o parte să înlăture efectele interpretării ANAF, iar pe de altă parte să ofere un cadru legislativ coerent cotei TVA aplicabile băuturilor pe bază de cafea. Orice operator economic care se confruntă cu o astfel de situație poate să ne contacteze la adresa noastră dedicată horeca@blaj-law.ro.” 

Comentarii Facebook