Sambata 2 Noiembrie

ANAF pune tunurile pe români și amenință angajatorii cu închisoarea. Ce trebuie să facă aceștia în următoarele nouă zile


Patronii companiilor care nu plătesc la timp toate contribuţiile pentru angajați riscă închisoarea. ANAF amenință cu controale masive în toată țara. Este ultima săptămâna în care aceştia mai pot face plăţile, după care reprezentanţii fiscului vor face raportările direct la Parchet.

Angajatorii care nu au plătit dispozițiile la sistemul public de Pensii și de Sănătate pentru angajați mai au la dispoziție doar nouă zile să facă acest lucru, altfel riscă închisoarea. Pentru că, din data de 26 iunie, intră în vigoare o prevedere care spune că cei care nu achită aceste contribuții pentru proprii angajați riscă închisoare de la unu la cinci ani potrivit Ordonanței de Urgență aprobate de Guvern la finalul anului trecut și care încadrează această faptă ca fiind penală, scrie Antena 3.

Prevederea a fost cuprinsă în celebra ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare, iar potrivit Ministerului de Finanțe, bugetul de stat este prejudiciat în fiecare an cu 12 miliarde de lei tocmai pentru că mulți angajatori nu achită aceste contribuții pentru proprii angajați. 

Încep controale ANAF și la persoanele fizice, de la 1 iulie

Directorul ANAF, Lucian Ovidiu Heiuș, a anunțat astăzi că românii urmează să fie controlați, de la 1 iulie. „Vrem să vedem dacă sunt justificate averile. Unii fac evaziune fiscală, nu plătesc impozite", a spus acesta.

Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt aproape inexistente. 80% din cei care ajung în Instanță împotriva ANAF pierd procesele", a afirmat Heiuș.

Pricipalele declarații făcute astăzi de șeful ANAF:

  • De la 1 iulie încep controale pe venituri persoane fizice
  • Vrem să vedem dacă sunt justificate averile. Unii fac evaziune fiscală, nu plătesc impozite.
  • Verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute
  • Am făcut o analiză de risc, 20 de milioane de CNP-uri. 561 de mii de pers au acumulat (doar în perioada 2016-2019) o diferența, între venituri estimate de noi și venituri declarate și impozitate, de 20 de miliarde de euro.
  • Analiza de risc e gata pt 2016-2019. Urmează să facem pentru 2020 și 2021. După ce găsim aceste diferențe între venitul estimat încasat și ce ai declarat și ai plătit impozit, rămâne o diferența. Calculăm impozit 16% și accesoriile. Totul pe SECRET FISCAL. Deci, nu o să aveți numele lor (cei care fac evaziune), ci doar când ajung în Instanță. Ei vor avea 2 variante: ori achită suma stabilită de noi în baza calculelor de mai sus, ori face contestație. Dacă face contestație și noi o respingem, poate merge în Instanța împotriva ANAF. Acolo aflați cine sunt persoanele. 
  • Noi vom pune sechestre asiguratorii în timpul controalelor.  Și dacă nu va achita de bunăvoie, vindem activele pe care le dețin aceste persoane.

Comentarii Facebook