Duminica 22 Decembrie

Analist financiar: România are deficit de 37 de miliarde de lei. Ne ducem spre recesiune, suportată tot de privați


Analistul financiar Adrian Negrescu a analizat declarațiile ministrului Finanțelor, care a spus că România are deja un deficit de 37 de miliarde de lei. Creșterile salariale și creditele tot mai mari, care trebuie luate, secătuiesc bugetul de stat. 

Nimănui nu-i pasă, pentru că urmează an electoral, iar PSD și PNL se întrec în a da bani bugetarilor. Mai mult ca sigur, anul 2024 va fi mai dificil, fiind an electoral, iar promisiunile vor fi mai mari, onorate din bugetul statului, alimentat de firmele private. 

Ne îndreptăm en fanfare către recesiune. O recesiune pe care și statul o va resimți și care, la un moment dat, va determina măsuri drastice, măsuri de urgență pe care statul va trebui să le ia. Deficitul este deja la 37 de miliarde de lei și îmi este teamă că vom ajunge la 100 de miliarde până la sfârșitul anului, adică un deficit de peste 7% din PIB. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că statul va trebui să găsească bani din alte surse.

De unde se vor lua bani? Probabil din împrumuturi, din ce în ce mai scumpe sau din creșterea taxelor și impozitelor. Din păcate, cred că asta ne paște în perioada următoare, creșteri de taxe și impozite, eliminarea tuturor facilităților acordate mediului de afaceri și o potențială creștere a TVA de la 1 ianuarie cu 1-2 puncte procentuale. O soluție de avarie, menită să aducă bani la buget, mai ales că ne îndreptăm spre un an 2024 în care va ploua cu promisiuni electorale, cu ajutoare și cu vouchere cu scop electoral”, a mai spus analistul financiar Adrian Negrescu.

România a cheltuit în cinci luni cu 36,9 miliarde de lei mai mult decât a încasat

Deficitul bugetar a urcat la 2,32% din PIB după primele cinci luni din acest an, mai exact de la 1,72% din PIB la finalul lunii aprilie, în condițiile realizării unor venituri totale de 197,54 miliarde de lei, în creștere cu 10,4%, dar și a unor cheltuieli de 234,45 miliarde de lei, în urcare cu 17,3%.

Astfel, Guvernul a înregistrat în primele cinci luni ale anului (ianuarie – mai) un deficit bugetar de 36,9 miliarde de lei, 2,32% din PIB, cu 16 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, când decalajul dintre veniturile mai mici și cheltuielile mai mari a fost de 20,9 miliarde de lei, 1,48% din PIB.

Execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 2,32% din PIB, respectiv 36,91 miliarde lei, cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 55,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 4,16 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România”, a anunțat, miercuri Ministerul Finanţelor.

53 miliarde de lei pentru salariile bugetarilor, 14,41 miliarde, cheltuieli cu dobânzile

Cheltuielile de personal au însumat 52,82 miliarde de lei, în creștere cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal reprezintă 3,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, plățile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 3,49 miliarde de lei, ca urmare a prefinanțării în primele cinci luni a necesarului brut de finanțare pentru anul 2023.

Astfel, după primele cinci luni ale anului, în contextul unui apetit crescut al mediilor investiționale interne şi externe pentru titlurile de stat, este asigurat deja 57,4% din necesarul brut de finanțare pentru anul 2023.

Comentarii Facebook