Duminica 22 Decembrie

Analiză: Cât îi costă pe clujeni să își încălzească locuințele. Asociația Energia Inteligentă: Termoficarea, una dintre cele mai ieftine soluții


O analiză a Asociației Energia Inteligentă arată că termoficarea este una dintre cele mai ieftine soluții de încălzire, atât subvenționată cât și nesubvenționată, din România. Analiza dă drept exemplu Oradea, orașul cu cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare, care are cele mai mici costuri unitare de încălzire din țară. 

Analiza Asociației, subliniază importanța obținerii celui mai mic preț la energia necesară încălzirii locuințelor, dar și importanța reducerii prețurilor la încălzire în viitor, totul pentru a le oferi un trai decent cetățenilor. Astfel că, specialiștii spun că acest lucru se poate face doar prin investirea în sisteme care determină scăderea costurilor unitare cu energia.

„Subvențiile infinite la energie înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice”

Costurile cu încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu sunt subvențiile la infinit. Subvențiile infinite la energie înseamnă în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită”, declară Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chișăliță. 

Această alternativă despre care vorbește Dumitru Chișăliță există deja la noi în țară. „Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea”, a spus acesta. 

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest sistem se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul sistem (pe lângă celelate: lemne de foc, gaze naturale, brichete de lemn și energie electrică) care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari”, subliniază Asociația.

Față de orădeni, clujenii ar trebui să plătească mai mult la Termoficare în cazul în care nu ar mai exista subvențiile de la stat

În opoziție cu Oradea, în Cluj-Napoca, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare, cu o subvenție de 63% (printre cele mai mari din țară), astfel că, în timp ce clujenii plătesc un tarif  lunar de 278 de lei, cu o subvenție de 481 de lei, orădenii plătesc un tarif lunar de 373 de lei, cu o subvenție de 68 dei lei. Dar dacă subvențiile ar dispărea, clujenii ar trebui să plătească un tarif total de 759 de lei, spre deosebire de locuitorii din Oradea care ar trebui să plătească doar 441

termoficare 2.PNG

Secretul de la Oradea este piața, mai exact:  numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea are cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce duce la scăderea costurilor unitare și astfel locuitorii au cele mai mici prețuri nesubvenționate.

termoficare 1.PNG

Spre deosebire de Oradea, în Cluj-Napoca numărul celor racordați la sistemul centralizat de încălzire termoficată este mult mai mic. Dacă în Oradea 75% din populație este racordată la sistem, în Cluj-Napoca doar 15% din populație a ales această metodă de încălzire a locuințelor. Această diferență enormă, spun specialiștii AEI, întărește ideea conform căreia în Cluj-Napoca și în alte orașe unde locuitorii nu sunt racordați la acest sistem de încălzire „viitorul nu poate să aducă decât creșteri de preț pentru oricare din modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare, bazat pe creșterea subvenției proportional cu creșterea ineficienței, nu va duce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final frig în locuințele odată cu colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de orașe în sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani)”.

La sfârșitul anului 2021, primarul municipiului Cluj-Napoca spunea că „poate nu ar mai trebui ajutată Regia de Termoficare din Cluj”. „Se pune întrebarea dacă merită această investiție pe termen lung, dar cu infuzie serioasă de bani pe termen scurt, sau e mai bine să trecem la altceva, să renunțăm complet la termoficare și să oferim o altă alternativă”, spunea edilul la finalul anului 2021. 

Citește și: Boc se întreabă acum dacă MAI e rentabil să modernizeze Regia de Termoficare: Poate sunt mai utile centralele de bloc

La câteva zile după discursul său, primarul a anunțat că el personal a renunțat la contractul cu Regia de Termoficare și și-a montat centrală proprie. „Nu mie mi s-a pus pata pe centralele de apartament. Mă uit la ce fac ceilalți și știu în ce direcție merge lumea. Și eu am centrală de apartament acasă. Să fiu bine înțeles. Nu sunt altfel decât ceilalți clujeni. La mine în apartament am și eu centrală de apartament. Mă uit întotdeauna în ce direcție merge lumea. Rolul unui primar este să se uite în viitor, puțin, să aibă viziune”, a spus atunci edilul. 

Apoi, la mai puțin de un an de la discursul lui Emil Boc legat de Regia de Termoficare Cluj, în care miza mai mult pe centralele de apartament, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea anunța că până în 2023 Clujul va investi 200 de milioane de euro pentru a-i readuce pe clujeni la Termoficare, iar centralele de apartament vor fi interzise. 

Citește și: Clujul interzice montarea centralelor termice de apartament: Vor veni singuri la termoficare, după ce văd că plătesc mai mult!

Încrederea îndoielnică pe care a arătat-o Administrația Publică a Clujului cu privire la beneficiul racordării cetățenilor la sistemul centralizat de încălzire termoficare, dar și fluctuația prețurilor la facturile de la încălzire (cauzată tocmai de deciziile alambicate luate de conducerea municipiului cu privire la acest subiect), i-a făcut pe majoritatea clujenilor să renunțe la contractele cu Regia de Termoficare din Cluj și să treacă la alte metode de încălzire. Acesta a fost un pas greșit, potrivit lui Dumitru Chisăliță care spune că „prețul la energie, cel puțin se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevarată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050”. 

Sursa foto: AEI

Comentarii Facebook