Miercuri 2 Octombrie

Analiza economist român: Bucureșteanul mediu o duce mai bine decât germanul mediu. Dar oare și clujeanul mediu?


Economistul Andrei Caramitru a realizat o analiză provocatoare, comparând veniturile din București cu cele din Germania. Potrivit datelor, salariul mediu net în București este de aproximativ 1500 de EURO. Un cuplu care lucrează amândoi poate avea un venit combinat de 2500 de EURO net, ceea ce susține analistul economic, potrivit datelor de mai jos, este mai ridicat decât jumătate din nemți.

Caramitru subliniază, diferența definitorie o face faptul că în România, 95% dintre români dețin locuința în care locuiesc, pe când în Germania majoritatea locuitorilor locuiesc cu chirie.

De exemplu, chiria medie pentru un apartament cu două camere în București este de aproximativ 550 de EUR, lăsând cuplul din București cu un venit net disponibil de 1950 de EUR după plata chiriei. În contrast, un cuplu din Germania care câștigă un venit similar plătește o chirie medie de 1000 de EURO, rămânând cu doar 1500 de EUR. Această situație arată că, deși Germania are o economie robustă, costurile ridicate și impozitele mari afectează puterea de cumpărare a cetățenilor.

„O poza mai jos. Salariul net in Germania de la cei mai de jos până la cei mai bogați. La nivel de household / familie”.

Screenshot 2024-10-02 132640.png

„Bun. Acum. În București salariul mediu net e 1500 de EUR. Să zicem ca avem un cuplu care lucrează amândoi. 2500 EUR net împreună e absolut fezabil și rezonabil. Nivelul ăsta e MAI RIDICAT decât jumătate din nemți. Însă mai e un mic mare detaliu. În România 95% detin casa în care stau. În Germania imensa majoritate stau cu chirie. Dacă cuplul nostru mediu din București e mediu - are un apartament. Deci îi rămân banii în buzunar (sau plătește o chirie de 550 de EUR maxim care e media la 2 camere). Nemții plătesc 1000 de EUR pe chirie minim.Faceți calculele. Nu fiți tâmpiți. Și da - germania ca economie e mult mai tare decât la noi. Dar taxele sunt mult mai mari, și lucrătorii acolo sunt mai iobagi decât la noi, dacă nu știați. Iobagi industriali. Și da - bucureșteanul mediu o duce mai bine decât neamtul mediu. Facts. Ghinion” , susține Andrei Caramitru.. 

Cluj-Napoca: O alternativă economică puternică

Privind acum spre Cluj-Napoca, datele recente indică faptul că, de exemplu în luna mai 2024 salariul mediu net a fost de 6083 de lei (aproximativ 1200 EURO), în creștere față de luna anterioară. Astfel, un cuplu din Cluj ar putea obține un venit total de 2400 de EUR, care este comparabil cu cel al bucureștenilor. Chiria medie pentru un apartament cu două camere în Cluj este de aproximativ 600 de EURO, ceea ce lasă cuplului din Cluj un venit net disponibil de 1800 de EUR după plata chiriei.

Aceasta sugerează că, deși salariul mediu din Cluj este ceva mai mic decât cel din București, costurile chiriei și structura economică le permit clujenilor să își mențină o putere de cumpărare competitivă.

Dar ca și în București, majoritatea clujenilor de nivel mediu, sunt proprietarii caselor în care locuiesc, deci nu mai au de plătit chiria, așa ca rămân cu venituri medii pe familie de 2400 de euro/lună, spre deosebire de majoritatea germanilor care stau în locuințe cu chirie, iar chiria ajunge la 1000 de euro/lună.

În concluzie, și clujeanul mediu trăiește mai bine decât germanul mediu!



Comentarii Facebook