Analiză. Piața mondială a petrolului a fost aruncată în haos. Marii consumatori de energie din Europa refuză să cumpere țiței rusesc
Marii consumatori de energie din Europa refuză să cumpere țiței rusesc, iar cotația acestuia este la un discount record față de cel din Marea Nordului. Reacția a contribuit la scumpirea petrolului european la peste 110 dolari pe baril, se arată într-o analiză Financial Times.
Financial Times observă că actuala creștere a prețului petrolului nu este cauzată de o lipsă a ofertei din piață, ci de faptul că rafinăriile, băncile și armatorii de nave refuză să contracteze petrol rusesc. Energy Aspects, o companie de consultanță, a declarat că 70% din țițeiul rusesc „se luptă să găsească cumpărători”, în timp ce prețul petrolului din alte surse este din ce în ce mai mare, notează biziday.ro.
„Companiile majore din Europa nu se mai ating de petrolul rusesc și doar câteva rafinării și firme comerciale europene sunt încă pe piață, dar creșterea tarifelor de transport și a primelor de asigurări de război complică semnificativ tranzacțiile”, a spus Energy Aspects. „Se pare că mai mulți proprietari de nave nu au vrut să facă rezervări din Marea Baltică sau Marea Neagră din cauza lipsei asigurării de război”.
Țițeiul Brent din Marea Nordului, referința de preț pentru petrolul european, a crescut miercuri cu 6%, până la un maxim de 113 dolari pe baril, cel mai mare din ultimii opt ani, cu peste 20% mai mult decât miercurea trecută, înainte de începerea operațiunilor militare. Totodată, țițeiul ruses (Ural) se tranzacționa miercuri la un nivel cu peste 18 dolari pe baril mai mic decât petrolul Brent, o diferență de preț record în epoca post-sovietică.
Și cotațiile gazelor naturale europene au crescut cu 50% miercuri, până la maximul istoric de 185 de euro pe megawatt oră, în ciuda faptului că Gazprom pompează cantități din ce în ce mai mari prin Ucraina și Polonia spre Germania. Prețul de astăzi al gazelor naturale este dublu față de miercurea trecută.
„Diferențele de preț la petrol reflectă o lipsă clară a cererii pentru țiței rusesc și continuă să existe riscul unor sancțiuni suplimentare care ar putea afecta indirect sau direct achizițiile sau livrările de petrol”, a declarat Shin Kim, șeful analizei aprovizionării și producției de petrol la S&P.
Rusia este în acest moment al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, după SUA și Arabia Saudită. În medie exportă aproximativ 7,5 milioane de barili pe zi. Mai mult de jumătate din această cantitate ajunge la rafinăriile din Europa.
Țițeiul rusesc (specificația tehnică Ural) este rafinat în nord-vestul Europei și la facilitățile din Marea Mediterană, acestea neputând trece decât în urma unei retehnologizări destul de costisitoare la rafinarea unui alt tip de petrol. Printre cumpărătorii de țiței Ural se numără Germania, Italia, Olanda, Polonia, Finlanda, Lituania, Grecia, România (Petrotel Lukoil), Turcia și Bulgaria.
Marți, SUA și alte țări mari consumatoare de energie au convenit să elibereze 60 de milioane de barili de petrol din stocurile lor de urgență pentru a răspunde temerilor legate de întreruperea aprovizionării rusești.
9 Comentarii
Nu consumatorii refuza, ci guvernul nu ii lasa. Voi ati plati pret dublu doar sa nu vina gazul si benzina din rusia?
@csj: vs anu trecut platim dublu…la gaz mai punem temp mai mici, inca o haina pe noi cum zicea nicu. O sa fie un pic greu dar o sa ne descurcam fara rusnaci pana la urma si o sa invingem!
@Marius: Ce invingeti mah?:)))))) Sunteti dispusi sa va sacrificati pentru un razboi care nu este al vostru doar ca mUE sa puna mana pe resursele din Ucraina
Cand o sa va fie frig si foame sa nu uitati ca sunt bogati care au mai mult decat le trebuie si nu vor sa imparta de buna voie!
Trebuia sa scrieti si ca sua si europenii o trebuit sa se bage in rezervele lor startegice de petrol ca sa isi permita sa nu cumpere de la rusi.
@MP: sua n are nevoie de titei de la putler de cand cu neconventionalele
@Gicu: Gicuț, Gicuțule dragă - SUA cumpără petrol în valoare de 70 milioane USD / zi chiar în zilele astea! Cică ar fi "sancțiuni", nu altceva!
Asta pe cînd europenilor li se cere să sufere de frig.
@ : MISTUI-V-AR FOCUL NUCLEAR! AMERICANI IMPUTITI, JHIDANI NEHALITI!