Duminica 22 Decembrie

Angajatorii sunt revoltați de noul program de guvernare al PSD-ALDE

 

Reprezentanţii asociațiilor din mediul de afaceri acuză Guvernul că instaurează un climat de instabilitate economică.

 

Prin introducerea acestor măsuri se creează o senzaţie de criză şi panică. Aceste lucruri reflectă o disperare a Guvernului vizând deficitul bugetar, cumva firească în condiţiile în care grilele de salarizare prevăd creşteri. Practic, senzaţia de ţară campioană a Uniunii Europene se transformă în senzaţia de ţară aflată în criză”, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, într-o conferinţă de presă comună a Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi a liderilor Camerelor de Comerţ bilaterale şi ai asociaţiilor de investitori străini.

 

În ceea ce priveşte creşterea continuă a salariului minim pe economie, liderii de business cred că această măsură va duce la ”pustiirea zonelor sărace”. ”Dacă întrebaţi în Bucureşti şi în marile oraşe, sigur că majorarea salariului minim nu creează probleme. Dar dacă mergeţi în oraşele mici şi mai ales în zonele sărace, unde firmele cu chiu cu vai plătesc salarii mici, acolo se creează o adevărată pustiire”, a spus Florin Pogonaru.

 

”Impozitul pe cifra de afaceri va genera dificultăţi majore pentru întreprinderile noi şi pentru cele care investesc, blocând înfiinţarea şi dezvoltarea societăţilor comerciale. De asemenea, aplicarea unei cote diferenţiale de impozit pe cifra de afaceri, ce se va regăsi în preţurile produsului final şi poate crea discrepanţe concurenţiale importante, comparativ cu celelate state membre ale UE, afectând direct volumul exporturilor”, a transmis Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

 

De asemenea, creşterea salariului minim, având implicaţii multiple la nivel macroeconomic, „este imperios necesar ca înainte de adoptarea unei hotărâri în acest domeniu să fie realizate analize de impact, testul IMM, fundamentări, raportat la criterii obiective, cu corelarea creşterilor salariale cu productivitatea muncii, cu nivelul de dezvoltare al economiei româneşti, al fiecărei regiuni şi judeţ, cu luarea în considerare a diferenţelor dintre mediul urban şi rural, salariul minim vizând toţi angajatorii, inclusiv cei din sate şi din zonele defavorizate din România. Creşterile salariale nu trebuie decise pentru scopuri politice, ci pe bază de analize a multiplelor implicaţii la nivel macroeconomic şi fundamentări obiective, pentru a asigura optimizarea funcţionării economiei şi a pieţei muncii, numai după ample negocieri între partenerii sociali, în scopul ajungerii la un consens între aceştia”, arată CNIPMMR, conform Mediafax.

 

Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor. Acesta va fi de 2.000 de lei în 2018, 2.200 de lei în 2019 şi 2.400 de lei în 2020 pentru cei cu studii medii, potrivit noului program de guvernare. Pentru cei cu studii superioare, salariul minim va fi de 2.300 de lei in 2018, 2.640 de lei în 2019 şi 3.000 de lei în 2020.

Comentarii Facebook