ANPC declară război producătorilor care scad gramajul produselor, dar păstrează prețurile la fel. Ce amenzi riscă


ANPC a finalizat un ordin prin care pregătesc măsuri anti-shrinkflation, fenomenul prin care comercianții reduc gramajele produselor dar le mențin prețurile.

Actul prevede sancțiuni dure pentru producătorii care nu semnalează pe ambalaj că au redus cantitatea, deși prețul a rămas același.

Potrivit noului ordin, producătorii din România vor fi obligați prin lege să scrie vizibil în dreptul unui ambalaj dacă au scăzut gramajul unui produs și au lăsat prețul neschimbat. 

,,Prezentul ordin stabileşte obligația operatorilor economici care comercializează la raft produse destinate consumului în spații de vânzare, de a informa consumatorii complet, corect și precis cu privire la modificarea cantităților de produs prin reducerea volumului sau greutății acestora, având prezentarea, ambalajul, forma, fără a ne limita, identice, în condițiile menținerii aceluiași preț. Prezentul ordin nu se aplică vânzărilor la distanță.”, se arată în ordin.

Cei care încalcă ordinul  riscă amenzi cuprinse între 1.000-10.000 lei și sancțiunea contravențională complementară a opririi temporare de la comercializare a produselor cu abateri de informare până la remediere, respectiv informarea consumatorilor, potrivit hotnews.ro.

Comentarii Facebook