ANPC, reguli noi pentru restaurante! Patronii, obligaţi să afișeze în meniu ingredientele fiecărui preparat, cantitatea și valorile nutriționale
Începând cu 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale, a anunțat joi președintele ANPC, Horia Constantinescu.
Ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce s-a stabilit stabilit abordarea la nivel european. Alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.
„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.
De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei", a susţinut Constantinescu, citat de Agerpres.
În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu "cremă vegetală" şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.
„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR - Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public "Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi". Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă "Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!"... Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză "7E", ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii...Voi duce toate aceste "bătălii" pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs", a afirmat Horia Constantinescu.
Acesta a adăugat că Ordinul care stabileşte ce informaţii trebuie să pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică va intra în vigoare pe data de 15 martie 2023.
„Ordinul a fost în dezbatere publică, este deja semnat, emis şi publicat în Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru că având impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare şi transmitere de informaţii, era nevoie de acordul Comisiei. Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin (...) Ordinul trebuia pus în operă pe 20 sau 21 decembrie (2022, n.r.). La rugămintea reprezentanţilor mai multor asociaţii patronale şi federaţii am stabilit întâlniri şi s-a hotărât intrarea în vigoare pe data de 15 martie - Ziua Consumatorului, la nivel mondial", a spus Constantinescu.
9 Comentarii
Sa oblige toate pfa-urile si toate firmele la transparenta. La mobila la comanda de exemplu, nu stie nimeni cum face meseriasul pretul. E un mare secret.
Acum o sa vedeti ce delicatesuri ieftine primiti la restaurant...ulei de palmier... interesant sa apara inca o lege care sa specifice de cate ori a fost folosit uleiul...mancati acasa, e mult mai safe !!!
DA, si sa se scoata mancarea sanatoasa din restaurante, sa se serveasca doar fast food din produse congelate pentru care se stie caloria!
Unii sunt prosti garla, e tragic sa li se permita sa face legi.
@Tampiti: caloriile se pot calcula ușor cu calculatoarele de calorii disponibile gratis, online. Le trebuie doar sa cântărească o data cantitățile din retete, atât. Intr-o țara civilizata e normal sa ți se spună ce se pune in mâncarea pe care o comanzi și câte calorii are, dacă nu vrei sa ajungi cât Muntele Băișorii.
@Tampiti: Sunt legi dedicate multinationalelor. Caci McDonalds isi permite sa afle cate (mili)grame de orice are micii lui. Proprietarul de un singur butic de fast food, care cumpara micii din Metro, nu are de unde sti cate grame din fiecare ingredient e in mici.
In salam se pune saharina si gandaci macinati.
Nu stie nimeni cat din fiecare ingredient contin micii cumparati din supermarket. Restaurantul de unde sa ghiceasca? Ar fi fost mai utila si mai simpla o lege care sa oblige producatorii sa afiseze numele romanesc al ingredientelor. Ca daca afiseaza "carmin", cei mai multi nu stiu ce-i aia, si nu-i intereseaza. Daca afiseaza in schimb "zeama de gandaci… Citeste mai departe
Daca in loc de 30E pui 1E, dar pe cel mai nociv dintre cele 30, in cantitate de 30 de ori mai mare decat in primul, e mai bine?
"Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi" - e ca sa nu faci cartofi prajiti si sa nu bagi untura in ciorba acasa, ca sa-ti fie pofta mai mare cand treci langa punga de chipsuri in magazin, si s-o cumperi