Arhiepiscopia Clujului a cheltuit în scop filantropic 28 de milioane de lei și a ajutat oameni cât populația unui oraș


Eparhia Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a cheltuit în scop filantropic, în 2023, suma totală de 28.130.305 lei, de care au beneficiat 18.396 de persoane, adică cât populația unui oraș mic.

Sâmbătă, 3 februarie 2024, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale și a fost prezentat bilanţul activităţilor Arhiepiscopiei Clujului din anul 2023 sub aspect spiritual, administrativ, economic, cultural şi misionar-social. Şedinţa Adunării a fost precedată de slujba de Te-Deum săvârșită în paraclisul Facultății de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Arhiepiscopia Clujului are în prezent în derulare 62 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. ASCOR Cluj și Protopopiatele Cluj I, Gherla și Huedin au inițiat nouă campanii de donare de sânge, la care au participat 388 de persoane.

Asociația ”Filatropia Ortodoxă” filiala Bistrița-Năsăud a licențiat anul trecut patru noi servicii socio-medicale de îngrijire a persoanelor vârstnice la domiciliu: „Sfântul Apostol Andrei” – Bistriţa, „Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul” – Maieru, „Sfânta Ana” – Târlişua și „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Fizeşu Gherlii. De asemenea, Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca a licențiat Serviciul de îngrijiri socio-medicale la domiciliu „Dreptul Simeon”. 

În anul 2023 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 990.968 lei: din Fondul Filantropia, suma de 114.280 lei; din proiectul Cutia Milei pentru săraci suma de 334.764 lei şi suma de 541.924 lei, rezultată în urma colectei organizate în Postul Crăciunului. La acestea se adaugă şi sumele din Fondul Central Misionar şi Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 867.166 lei, din care au fost ajutaţi preoţii și parohiile lipsite de posibilităţi materiale.

Astfel, la nivelul Eparhiei Clujului, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, a fost cheltuită în scop filantropic suma totală de 28.130.305 lei, de care au beneficiat 18.396 de persoane.

În Arhiepiscopia Clujului, anul trecut erau în construcţie 55 de biserici, mănăstiri şi edificii bisericeşti, în diferite stadii, de la fundaţie până la pictură, şi au fost sfinţite sau resfinţite 41 de biserici.

La finalul anului 2023 a fost prezentat proiectul Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, SMIS 302121, în baza contractului de finanțare semnat între Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, și Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în calitatea de beneficiar al finanțării.

Printre proiectele Arhiepiscopiei pentru anul 2024 se numără: implementarea proiectului Reabilitare, restaurare și introducere în circuitul turistic a Catedralei Mitropolitane din Cluj, în care sunt incluse și lucrările de mozaic, continuarea lucrărilor la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca și la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”, deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița, finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej, a Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a încă două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești, finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti și deschiderea unui magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița.

De asemenea, amintim seria de manifestări religios-culturale şi editoriale propuse pentru a marca Centenarul învățământului teologic ortodox universitar clujean, precum și tematica anului 2024, declarat în Patriarhia Română ca „An omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „An comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”.

Comentarii Facebook