Duminica 22 Decembrie

Armătura SA a ”murit”. Terenul a fost vândut austriecilor și urmează blocuri


Armătura SA încetează să existe din data de 14 decembrie 2021, după ce activele au fost vândute austriecilor care dețin 33% din societate. 

În data de 14.12.2021 s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare autentificat cu numărul 9617/14.12.2021 de Societatea Profesională Notarială Gorun&Asociații, prin care ARMĂTURA SA a vândut imobilele pe care le deținea, situate în Cluj-Napoca, str. Gării, nr. 19, județul Cluj, către societatea KORO LANDO REAL ESTATE SRL.

Vânzarea s-a realizat în baza Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor societății Armatura S.A. nr. 3/25.04.2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, nr. 2351/05.06.2019. 

Prețul de vânzare este echivalentul în lei al sumei de 9.500.000 EURO, la cursul BNR din ziua plății”, se arată în raportul Bursei de Valori București.

Firma care a cumpărat totul, interesată în terenuri, este din Răscruci, are zero afaceri, dar acționar majoritar este compania austriacă Herz Armaturen Gesmbh, care controlează 33% din Armătura. 

Încă din 2014 se încearcă vânzarea terenului către austrieci, dar erau probleme de mediu.

Bătălia pentru domeniul imobiliar de pe fosta platformă industrială a Clujului

Fabrica Armătura era curtată puternic de cumpărători, dar avea probleme de mediu.

Zona fabricii Armătura din Cluj-Napoca, aflată în nordul orașului, la 200 de metri de Stația CFR Cluj, iar proprietarul fabricii, societatea Herz din Austria, a purtat discuții în 2019 cu mai multe persoane interesate, care vor să construiască blocuri de locuințe și clădiri de birouri. Terenul are patru hectare și, potrivit surselor, avea anumite probleme de mediu, aici funcționând pentru mai bine de 50 de ani două turnătorii de fontă și alamă. Potrivit unor surse oficiale, societatea a notificat atunci Agenția pentru Protecția Mediului Cluj cu privire la faptul că a închis cele două turnătorii și că reziduurile din zonă au fost, dar și că vor fi valorificate, fără a se menționa modalitatea exactă.

Oficialii susțineau în 2019 că, pentru schimbarea destinației terenului din zonă industrială, în zonă de locuit, va fi nevoie de un proiect de dezafectare, care ar presupune decontaminarea zonei și urmarea unui plan de monitorizare care se întinde pe perioada chiar și a zece ani.

Se pare că totul s-a rezolvat între timp, dar terenul nu a mai fost vândut unor terți, ci a fost cumpărat chiar de austrieci. 

Datoriile de la Armătura SA au fost un adevărat cancer pentru societate

"Supraviețuim altfel, după 133 de ani de producție premium de tradiție. Am fost forțați, ca urmare a scumpirii cu mult peste așteptări a energiei electrice și a gazului metan, să închidem turnătoria de alamă în urmă cu o lună. Marii jucători de energie și gaz au crescut enorm prețurile – respectiv cu 23,8% la curent electric și cu 18% la gaz metan”, declara, în februarie 2018, șeful Armătura, Corneliu Bârdea.

În 2020, Armătura SA mai avea 18 angajați și datorii de 38.063.668 de lei. În 2005, la un an după ce austriecii au luat controlul, societatea clujeană, care fabrica produse pentru instalatiile de apa, gaz si termice, avea 548 de angajați și datorii de 10 milioane de lei.

În 2016, ultimul an cu 175 de angajați, apoi au urmat ani cu 54, 41, 38 și 18 angajați în 2020, Armătura a avut o cifră de afaceri de 19 milioane de lei, dar datoriile erau deja uriașe, de 31 607 420.

Problemele s-au acutizat după împrumutul luat în 2010, 5 milioane de lei, de la Herz Armaturen Viena, acționari la fabrică, pentru ”achitarea datoriilor la bugetul statului, rambursarea tuturor creditelor contractate de Armătura de la instituţiile bancare din România şi finanţarea activităţii curente a societăţii”. Împrumutul a fost garantat cu o ipotecă imobiliară.

Cel mai probabil, pe terenul generos va răsări o nouă zonă rezidențială a Clujului.

Comentarii Facebook